Linkuri accesibilitate

Fereastra șanselor politice în Rusia


Mihail Hodorkovski acordînd un interviu pentru „Current Time” TV
Mihail Hodorkovski acordînd un interviu pentru „Current Time” TV

Discursul lui Mihail Hodorkovski în fața participanților Conferinței Federale a mișcării „Rusia Deschisă”.

Într-un discurs pronunțat la 9 decembrie, în cadrul Conferinței anuale a mișcării pe care o conduce, „Rusia Deschisă” - eveniment la care au aprticipat o sută de delegați - fostul patron al companiei Yukos a pledat pentru alegeri libere și responsabilitate, împotriva corupției așa-numitei Curți a președintelui Vladimir Putin. Discursul a fost postat ulterior pe site-ul lui Hodorkovski.

„Dragi prieteni, susținători, colegi.

Ne-am adunat într-un moment dificil când, pe de o parte, în Rusia a apărut o fereastră pentru șansele politice, iar pe de alta, această fereastă este controlată de un bandit cu o bâtă.

Nu avem mult timp pentru a ne folosi de această fereastră. Însă chiar și pentru ceea ce vom reuși să spunem, se va plăti mult. De aceea, trebuie să ne formulăm poziția noastră scurt și clar.

Poziția Mișcării va fi formulată de această conferință. Aș putea doar să-mi exprim punctul meu de vedere.

Ne-am obișnuit să spunem că în țară nimic nu se schimbă. Astăzi, aceasta este deja un prost obicei. Nu se schimbă doar numele președintelui, despre care și noi am spus în primăvară: NE-AM SĂTURAT! Puțină lume ni s-a alăturat. Însă astăzi acest lucru nu este negat nici la Kremlin.

Primăvara, noi am declarat cu fermitate că nu vom accepta monopolul de lider al nimănui. Iar astăzi în centrul scenei electorale se află deja doi politicieni care împărtășesc valorile noastre, democratice, europene: Alexei Navalnâi și Ksenia Sobceak. Așa cum deja știți, ei se sprijină inclusiv pe reprezentanții mișcării noastre „Rusia Deschisă”.

Un an în urmă, am promis țării noastre cadre politice noi și deja în septembrie le-am arătat la alegerile municipale din Moscova, susținând campania lui Dmitri Gudkov. Acum avem o sarcină nouă. Succesele lor sunt și succele noastre.

Acum țara este pregătită pentru niște pseudo-alegeri care nu vor deveni alegeri adevărate, chiar dacă în ele vor fi acceptați Alexei Navalnâi și Ksenia Sobciak. De ce? Pentru că în cadrul unui scrutin alegătorii pot să schimbe guvernarea, însă în cadrul unui pseudoscrutin alegătorii nu au această posibilitate. Din cauza legilor care nu sunt bazate pe principiile de drept, din cauza resurselor administrative, din cauza sultanatelor electorale, din cauza „Gardei Ruse” în frunte cu Zolotov, gata să tragă în propriul popor.

Din această cauză anume aici nu este niciun spoiler, deoarece nu există alegeri. Există oameni gata să articuleze interesele politice ale grupurilor lor și există bufoni care produc zgomot, sustrăgând societatea de problemele reale și de soluționarea lor.

Îi salut pe Ksenia și pe Alexei în calitate de aliați ai noștri, care răstoarnă scenariul trist al Kremlinului, în calitate de persoane care promovează în societate valorile noastre, valori ale parlamentarismului, ale federalismului și ale statului de drept. Aici recunosc meritul lui Grigori Iavlinski care susține aceeași poziție deja de câteva decenii.

Alexei și Ksenia au metode diferite, au o viziune diferită asupra scopurilor de bază, însă ei știu că nu au șanse să câștige într-o „înțelegere” a lui Putin. Iar „înțelegerea” în niciun caz nu va deveni scrutin. Sper, toată lumea înțelege acest lucru. De aceea nu putem spune că cineva îi va încurca cuiva să câștige în alegeri.

Să ne întrebăm, cui și cărui lucru ne opunem astăzi în Rusia? Noi ne opunem poporului Rusiei, așa cum încearcă să ne convingă propaganda? Bineînțeles că nu! Poporul Rusiei este unul normal, european.

Noi nu ne opunem poporului Rusiei și nici statului, bun sau rău, dar care în mod clar nu este unul criminal, cum a fost, de exemplu, cel din Germania fascistă.

Noi ne opunem grupării criminale organizate de la Kremlin. Ea se cheamă „curte”, „Kremlin”, „anturaj”, însă de fapt ea, pur și simplu, reprezintă una din cele 150 de grupări criminale ale Moscovei, una nu foarte numeroasă. Mulțumesc orașului Sankt-Petersburg care ne-a exportat-o!

Această grupare constă din câteva zeci de persoane din jurului lui Putin și din clientela lor. Însă ei au un avantaj foarte important: ei au preluat controlul asupra postului de președinte și asupra semnăturii sale. Iar prin intermediul lui au preluat controlul asupra aparatului de stat. Astfel, ei blochează puterea judiciară, sistemul de poliție și controlul parlamentar.

Sarcina lor este absolut obinșuită pentru orice grupare criminală: îmbogățirea și scăparea de răspundere.

Scopul nostru este să identificăm numele fiecărui membru al acestei grupări criminale, să cerem pedeapsa lor, să-i impiedicăm pe cât este aceasta posibil să jefuiască țara și să protejăm de ei oamenii.

Poporul Rusiei trebuie să-și elaboreze listele sale de sancțiuni, indicând numele celor care încalcă dreptul său la o viață normală, bună și calmă în țara noastră.

Noi ne opunem unui grup criminal care a uzurpat puterea. Așa ceva a existat deja în istoria statelor europene.

Deoarece scopul nostru nu este doar să dăm jos această grupare criminală, dar și să exterminăm cauzele care i-au făcut posibilă apariția, eu sunt împotriva unei simple schimbări a unui „țar rău” pe un „țar bun”. Pentru că statul nostru a devenit vulnerabil în fața criminalilor anume din cauza sistemului autoritar de guvernare.

Nu cred că, dacă vom pune un „țar bun” în locul lui Putin, vom avea democrație și drepturile omului. Libertatea se ia, nu se oferă.

Democrația nu înseamnă să alegi următorul țar din 10 sau 100 de candidați. Democrația este acolo unde oamenii în fiecare zi singuri își decid soarta prin reprezentanții lor politici.

Democrația este acolo unde fiecare din acești reprezentanți politici se sprijină pe dorința oamenilor, pe de o parte, să apere interesele lor, iar pe de alta, să se înțeleagă cu alți oameni.

Anume din această cauză eu nu sunt doar împotriva lui Putin în locul lui Putin. Eu sunt împotriva locului lui Putin ca atare. Eu sunt pentru o republică perlamentară, pentru o federație reală, pentru un guvern puternic răspunzător în fața Parlamentului, pentru șansa centrelor politice regionale să-și decidă desinestătător tempourile dezvoltării sale social-politice.

Repet: fără să recunoaștem alegerile drept alegeri, pledând pentru schimbarea nu doar a omului, dar și a sistemului, este imposibil să vorbim la modul serios despre susținerea candidatului pentru aceste pseudo-alegeri. Nu este corect ca Mișcarea care pledează pentru schimbarea sistemului să lupte nu atât pentru transformarea sistemului, cât pentru schimbarea personalității din sistem. Pentru aceasta există partide personaliste. Aceasta o preocupă acum chiar și pe gruparea criminală organizaă de la Kremlin. Ei tot vor să găsească șefului lor o posibilitate de schimbare pentru viitor.

Ce consider eu corect pentru Mișcare:

Este corect pentru Mișcare să susțină pe toți cei care promovează valorile noastre.

Este corect pentru Mișcare să apere activiștii civici și liderii politici de încălcarea drepturilor lor civice, atunci când ei promovează valorile democratice.

Este corect pentru Mișcare să spună drept și onest: acestea nu sunt alegeri. Noi nu avem nicio miză în jocul vostru, însă noi avem jocul nostru. Noi nu tăcem, nu stăm pe divan, noi suntem contra și spunem al nostru „contra” celui pe care l-ați înaintat drept câștigător.

Noi avem viziunea noastră asupra viitorului. Nu vreți să o auziți? Noi ne vom folosi de spectacolul vostru de prost gust pentru a comunica oamenilor viziunea noastră.

Vă veseliți? Credeți că gruparea voastră mafiotă controlează totul? Noi putem să pierdem chiar și de zeci ori, însă apoi neapărat vom câștiga!

Și, în sfârșit. Pe data de 12 decembrie, noi sărbătorim Ziua Constituției. Vă felicit cu această ocazie, deoarece anume datorită acestei Constituții imperfecte pentru care eu și prietenii mei am luptat, alături de mii de alți oameni care au fost gata să-și dea viața pe baricade, anume datorită ei ceea ce facem astăzi este constituțional și legitim, iar ceea ce fac anumiți oameni, care trăiesc din taxele societății și care ne împiedică să ne adunăm pașnic și fără arme, este criminal și trebuie pedepsit. Vă felicit cu ocazia Zilei Constituției!”

[Traducere și adaptare: Ivan Pilchin].

XS
SM
MD
LG