Linkuri accesibilitate

Discursul lui Putin de 9 mai comentat de ambasadoarele americane la ONU și NATO


Președintele rus Vladimir Putin, Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2022.
Discursul lui Putin de 9 mai comentat de ambasadoarele americane la ONU și NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Referindu-se la discursul lui Vladimir Putin, la parada militară cu prilejul Zilei Victoriei împotriva nazismului, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus că liderul de la Kremlin a recunoscut că „nu are nici o victorie să sărbătorească”, după ce a trimis forțe militare să ocupe Ucraina.

Asta în condițiile în care săptămâni la rând au fost făcute speculații cu privire la ce ar fi putut să spună sau să sugereze Putin în această alocuțiune. Zvonurile inițiale au fost că își dorește să prezinte o victorie, fie și parțială în Ucraina, dar dacă asta și-a dorit, nu are ce să arate, pentru că forțele ucrainene continuă să reziste fie și în varianta redusă a operațiunii, în Donbas și în sud.

Apoi s-a spus că Putin ar putea ordona o mobilizare generală sau ar putea declara război Ucrainei, în locul a ceea ce numește o operațiune specială, dar nici asta nu s-a întâmplat, cel puțin nu deocamdată. Ambasadoarea americană a mai spus însă că Putin nu a oferit nici o indicație că ar intenționa să pună capăt agresiunii în Ucraina.

Președintele Rusiei nu s-a folosit de ocazie ca să anunțe o victorie, fie ea și imaginară, urmată de o retragere – o retragere dorită de Statele Unite – ceea ce înseamnă că războiul va continua.

Anterior discursului, directorul CIA, William Burns, spusese că Putin continuă să creadă că, dacă războiul continuă, în cele din urmă va ieși victorios. Burns a mai arătat că, în starea sa de spirit actuală, Putin nu crede că își poate permite să piardă. Directorul Agenției a adăugat că cea mai mare greșeală a liderului de la Kremlin este că i-a subestimat pe ucraineni, și acum încearcă să învețe din eșecurile de la începutul operațiunii.

Linda Thomas-Greenfield a declarat că Putin nu are nici un motiv nici să declare victorie, nici să declare război, în condițiile în care poartă război de-acum de două luni în Ucraina. „Eforturile sale în Ucraina nu au reușit. Nu a fost în stare să îngenuncheze Ucraina în câteva zile și să-i facă să se predea”, a spus ambasadoarea americană la ONU.

Într-o intervenție separată, ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, a spus că alocuțiunea lui Putin nu a fost surprinzătoare, rămânând însă complet desprinsă de realitate.

„Este trist că, în acestă zi, Ziua Victoriei, el celebrează agresiunea și oprimarea”, a adăugat ambasadoarea.

XS
SM
MD
LG