Linkuri accesibilitate

Dispariția Muzeului Chiloților, o pagină de suprarealism belgian


Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles (foto de arhiva)
Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles (foto de arhiva)

Despre valoarea terapeutică a umorului, la politicieni.

S-a închis, definitiv, în Bruxelles, Muzeul Chiloților. Era un loc extraordinar, care corespundea perfect acestei țări în care s-a născut suprarealismul: Belgia.

Curatorul, directorul, ba chiar si paznicul muzeului, erau o singura persoana, artistul anarhist Jan Bucquoy. Suntem vecini si l-am ajutat de multe ori să care lazi si tablouri.

Jan este pictor, sculptor, scriitor si cineast, binecunoscut de politia din Bruxelles pentru manifestatiile sale publice etern provocatoare si la limita legalitatii. A decapitat, de pilda, un manechin al regelui in piata centrala a orasului, crimă de lezmajestate in urma careia turistii nauciti au putut fotografia si o incaierare cu politia.

Lansase odinioară și Muzeul Femeii, in care exponatele erau femei vii, de toate vârstele si formele. Ani de zile, pe data de 21 mai, Jan lua cu asalt palatul regal, purtand un drapel anarhist, iar in anii in care reușea să patrunda in palat, proclama acolo Revoluția si anunta privitorilor ca palatul regal va fi transformat in locuinte sociale.

Muzeul Chilotilor consta dintr-o... serie de chiloti care au fost purtati de anumite personalitati din Belgia si din Franta. Fiecare exponat era însoțit de un certificat de autenticitate semnat de fostul purtator. Printre exponate putea fi astfel admirat un slip cochet al ministrului belgian al finanțelor.

“Oamenii importanti de astazi nu mai au simtul umorului”, se plânsese odată Jan. El îi scrisese chiar reginei Angliei solicitandu-i o piesă de lenjerie intima, insa aceasta nici macar nu i-a raspuns. Jan Bucquoy stie, desigur, ca prin alte parti ale lumii el nu ar putea sa paradeze in felul asta provocator-revolutionar.

In Moldova, sau in Bielorusia, ba chiar nici în Statele Unite, el nu ar putea sa decapiteze un manechin al presedintelui in piata centrala a capitalei. Motiv pentru care el si recunoaste ca e privilegiat traind in aceasta țară ploioasă și tolerantă: Belgia.

Odată l-am intrebat de ce a ales ziua de 21 mai pentru atacul anual al palatului regal. “Pentru că e singura zi din an in care statistic nu plouă niciodată in Belgia. Asta inseamna ca vine multa lume”, mi-a spus el cu un ranjet de copil. Si m-am gandit atunci ca daca politicienii din estul fost comunist al Europei ar avea suficient umor ca sa-si lase chilotii sa fie expusi intr-un muzeu cu certificat de autenticitate, poate ca lumea s-ar lua mai putin in serios si ar trai mai bine. Poate...

Despre Jan Bucquoy mai puteți citi cu profit aici:

Cum am atacat Palatul Regal : JAN BUCQUOY SI LOVITURA DE STAT PERMANENTĂ …​

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG