Linkuri accesibilitate

Djemil Gafarov, activist tătar din Crimeea, a murit în închisoare


Djemil Gafarov
Djemil Gafarov

Activistul tătar din Crimeea Djemil Gafarov, condamnat de un tribunal rus pentru implicare în activitățile organizației Hizb ut-Tahrir, a murit într-un centru de detenție preventivă din Novocerkassk (regiunea Rostov). Această organizație este considerată teroristă în Rusia.

Cel care a anunțat moartea lui Gafarov a fost Refat Ciubarov, președintele Mejlis al poporului tătar din Crimeea.

Gafarov avea 60 de ani. El a fost diagnosticat cu insuficiență renală și a suferit un atac de cord în noiembrie 2022. Gafarov susținea că administrația SIZO refuză să îi ofere asistență medicală. Avocații au atras atenția nu odată că deținerea lui într-un centru de arest preventiv este periculoasă pentru viața lui Gafarov.

„El spune că este foarte bolnav, are atacuri de două ori pe zi ... Cadrele medicale din penitenciar încearcă să îi dea niște medicamente, dar pentru a le ingera, are nevoie de o consultație medicală la un specialist în rinichi. El are insuficiență renală, iar ceea ce îi dau pentru inimă - ar putea afecta rinichii. Nici măcar nu se ridică atunci când stăm de vorbă", spunea în ianuarie avocatul Emil Kurbedinov despre starea lui Gafarov. Djemil Gafarov însuși a declarat că se așteaptă să fie transferat provizoriu într-o închisoare rusă.

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia nu a comentat informațiile avocaților și rudelor lui Gafarov.

Pe 11 ianuarie 2023, tătarii crimeeni Alim Karimov, Seiran Murtaza, Erfan Osmanov, Djemil Gafarov și Servet Gaziev, acuzați în așa-numitul caz al musulmanilor din Crimeea, au fost condamnați de un tribunal rus la 13 ani de închisoare , după ce au fost găsiți vinovați de „implicare în activități teroriste”.

Gafarov a fost reținut în Crimeea anexată în 2019. Centrul pentru drepturile omului „Memorial” i-a recunoscut ca fiind prizonieri politici pe activiștii tătari din Crimeea reținuți atunci, inclusiv pe Gafarov.

Grupurile rusești pentru apărarea drepturilor omului au afirmat că toți cei 24 de tătari din Crimeea arestați atunci sunt prizonieri politici. Hizb ut-Tahrir este un grup islamic interzis în Rusia, dar nu și în Ucraina.

De când Moscova a cucerit Crimeea, autoritățile ruse au urmărit penal zeci de tătari din Crimeea pentru presupusa apartenență la gruparea islamică.

Mulți tătari s-au împotrivit cu vehemență ocupării peninsulei de către Moscova. Tătarii reprezintă o minoritate considerabilă în regiune. Exilați din țara lor natală în Asia Centrală de către autoritățile sovietice sub dictatura lui Iosif Stalin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mulți tătari din Crimeea sunt foarte suspicioși față de Rusia și față de conducerea Moscovei.

XS
SM
MD
LG