În România, Direcția Națională Anticorupție a cerut astăzi, la instanța supremă, condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și liderul Partidului Social Democrat de guvernământ, judecat pentru instigare la abuz în serviciu pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman.
Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe în dosarul liderului PSD, Liviu Dragnea, la sfârșitul acestei luni. Dragnea este acuzat că a intervenit pentru menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două angajate ale Direcției de Asistență Socială Teleorman, cu toate că știa că cele două, Adriana Botorogeanu și Anisa Niculina Stoica, lucrau la organizația locală a Partidului Social Democrat. Actualul lider PSD era la vremea petrecerii faptelor, adică între 2005 și 2006, președinte al Consiliului Județean Teleorman, funcție pe care Liviu Dragnea a deținut-o vreme de zece ani, între 2002 și 2012.
Procurorii anticorupție l-au acuzat pe șeful social-democraților de instigare la abuz în serviciu, după ce mai mulți martori, funcționari ai Direcției de Asistență Socială Teleorman, au depus mărturie în defavoarea lui Liviu Dragnea. Printre martori s-a aflat și fosta șefă a departamentului juridic de la Direcția de Asistență Socială, Jenica Dumitru, care a mărturisit că cele două angajate care lucrau pentru partid erau de fapt salariate în mod fictiv, fiindcă ele nu veneau niciodată la instituția unde aveau cărțile de muncă.
Dragnea a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. În dosar este parte și fosta sa soție, care lucra la aceeași Direcție de Asistență Socială.
Procurorii anticorupție au cerut astăzi pentru Liviu Dragnea o pedeapsa de 7 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals plus anularea suspendării condamnării de 2 ani din dosarul Referendumului. Potrivit legii, în cazul unei condamnării, pedepsele se contopesc și se execută pedeapsa cea mai mare.
Liviu Dragnea a declarat în fața Curții că este nevinovat și că nu vrea să facă muncă în folosul comunității, fiindcă oricum face acest lucru de 20 de ani. Judecătorii i-au întrebat pe toți inculpații dacă ar fi dispuși să-și ispășească în acest fel pedeapsa. Patru dintre persoanele acuzate au spus că le pare rău și că sunt gata să lucreze în folosul comunității, în vreme ce alte trei, între care și Liviu Dragnea, au negat orice vină și au refuzat oferta judecătorilor. În cazul fostei soții a liderului PSD, Bombonica Prodana, acuzată de abuz în serviciu, procurorul a cerut suspendarea procesului, precizând că și-a achitat partea ei de prejudiciu. Implicit, rezultă că și-ar fi recunoscut vina și că probabil a și colaborat cu procurorii.