Linkuri accesibilitate

Doar patru întreprinderi din regiunea transnistreană au conturile bancare blocate


Uzina metalurgică de la Râbnița nu figurează printre ele, așa cum s-a speculat în presa de la Chișinău.

O sinteză a informațiilor prezentate de băncile din Republica Moldova arată că doar patru întreprinderi din regiunea transnistreană au conturile blocate sau li s-a refuzat deschiderea conturilor, din cei 420 de agenți economici din stânga Nistrului care au conturi deschise în băncile moldovenești. Printre întreprinderile care au conturile blocate nu figurează Uzina metalurgică de la Râbnița, cum a scris anterior presa de la Chişinău.


Banca Națională a Moldovei anunță că „din cauza activității netransparente, nejustificării provenienței banilor și prezentării unor informații eronate au fost închise conturile a două persoane juridice. Într-un alt caz a fost refuzată deschiderea conturilor pe motiv că lipseau actele necesare. Totodată, un singur cont a fost suspendat temporar la solicitarea Serviciului Fiscal Principal de Stat din cauza datoriilor acumulate”. „Astfel, este vorba despre 4 cazuri din totalul celor 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova care dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău”, notează BNM.


În același timp, potrivit informațiilor prezentate de băncile licențiate, Uzina Metalurgică din Râbnița nu are și nu a avut conturile blocate și nu a primit vreo avertizare în acest sens, fiind deservită în regim normal. Informația este valabilă și în cazul celorlalte întreprinderi din regiunea transnistreană despre care se speculează în mass-media, se mai spune în comunicatul publicat de BNM.

Presa din stânga Nistrului a scris că joi, 5 septembrie, una din băncile comerciale de la Chişinău a blocat conturile mai multor întreprinderi transnistrene și citează responsabili din Banca Centrală de la Tiraspol care spun că problemele au început încă din luna iunie, când băncile de la Chişinău au început să refuze deschiderea de conturi pentru întreprinderile din stânga Nistrului. Prim-adjunctul Băncii centrale de la Tiraspol, Alexei Melnik, spune că Banca Națională a Moldovei în permanență face presiuni pentru a limita activitatea băncilor transnistrene și chiar a făcut mai multe demersuri pe lângă autoritățile ruse pentru ca acestea să blocheze conturile corespondente ale băncilor din regiunea transnistreană deschise în sistemul bancar rusesc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG