Linkuri accesibilitate

Igor Dodon l-a decorat pe unul din cei mai bizari dictatori din lume


Moldova - medal „Honorory Order”, Chișinău
Moldova - medal „Honorory Order”, Chișinău

Președintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov a primit „Ordinul Republicii” din mâna președintelui moldovean cu ocazia unui concurs asiatic de arte marțiale, la Așhabad.

Președintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov a primit „Ordinul Republicii” din mâna președintelui moldovean cu ocazia unui concurs asiatic de arte marțiale, la Așhabad. Decretul fusese semnat de Nicolae Timofti.

Președintele Igor Dodon a spus sâmbătă că i-a înmânat cea mai înaltă distincție moldoveană președintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul autoritar al unuia din cele mai represive regimuri politice din lume.

Potrivit unei postări pe pagina lui de Facebook, Dodon a înmânat „Ordinul Republicii” „colegului” său turkmen în capitala țării central-asiatice, Așhabad, unde Dodon a fost invitat să participe la deschiderea unui campionat asiatic de arte marțiale.

Liderul turkmen și Igor Dodon
Liderul turkmen și Igor Dodon

El a mai precizat că înmânarea medaliei a avut loc la o întâlnire la care au mai luat parte șefa socialiștilor moldoveni, Zinaida Greceanîi, și bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah.

„Ordinul Republicii” i-a fost acordat liderului turkmen prin decret la jumătatea lunii decembrie de fostul președinte Nicolae Timofti, la scurt timp înaintea încheierii mandatului.

Dodon anunțase săptămâna aceasta că în Turkmenistan se va întâlni și cu președintele Kazahstanului, Sultan Nazarbaiev și cu președinta camerei superioare a parlamentului rus (Consiliul Federației), Valentina Matvienko.

Gurbangulî Berdîmuhamedov, dentist de profesie, de 60 de ani, a preluat puterea în Turkmenistan în 2007 după moartea fostului dictator Saparmurat Niyazov, căruia îi servise ca ministru al sănătății. Niyazov era cunoscut printre altele pentru că în 2002 schimbase numele zilelor săptămânii și lunilor anului, numindu-le după sine însuși, după mama sa, după titlul cărții scrise de el ș.a.m.d.

După ascensiunea la putere, Berdîmuhamedov a dezmembrat cultul personalității lui Niyazov – inclusiv rebotezând la loc zilele și lunile în 2008 - ca să și-l construiască pe cel propriu, după unii chiar mai flamboiant decât al predecesorului său.

Regimul din Turkmenistan, țară bogată în gaze naturale, este considerat unul dintre cele mai autocratice din lume, iar țara este aproape la fel de izolată precum Coreea de Nord. Puterea este deținută de președinte, de rudele sale și de prieteni.

Berdîmuhamedov, care folosește titlul onorific de „protector” al țării („arkadag”), a câștigat trei alegeri cu aproape 100% din voturi, ultimele chiar anul acesta, iar legislativul turkmen a modificat recent constituția pentru a-i permite să conducă țara până la moarte.

Ziarul „The Guardian” scrie că Berdîmuhamedov este unul din cei mai bizari dictatori din lume, cunoscut printre altele pentru că îi place să cânte la televizor și să concureze în curse de cai – fiind chiar numit „Crescătorul de Cai al Poporului”.

În 2015 în capitala turkmenă a fost inaugurată o statuie imensă, cu înălțimea de 20 de metri, prezentându-l pe dictator călare. El și calul sunt acoperiți cu aur de 24 de carate. Presa de stat a spus că statuia a fost ridicată la cererea poporului, pe care președintele a acceptat-o, spunând că este datoria lui să „servească poporul și patria”.

Niyazov își ridicase în centrul capitalei o statuie care se învârtea după soare, dar după ce a venit la putere Berdîmuhamedov ea a fost mutată la periferie.

Nu este prima dată când președintele moldovean Igor Dodon folosește ocazia unui eveniment sportiv pentru a se întâlni cu lideri politici din țări nedemocratice. În februarie el a fost dus de un prieten rus cu funcție înaltă în ierarhia șahistă să participe la deschiderea unui campionat feminin de șah, la Teheran și a fost primit de președintele iranian Hassan Rouhani. Mai târziu, în vară, Dodon a mers din nou la Teheran, la inaugurarea unui nou mandat al președintelui iranian.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG