Linkuri accesibilitate

Dodon: Totul va fi bine! | Tauber bănuită de spălare de bani


Marina Tauber
Marina Tauber

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
  • Igor Dodon se pregătea să plece peste hotare pe 26 mai, la ora 9 dimineața. O declarație în acest sens a fost făcută de procurorul Petru Iarmaliuc, citim în Newsmaker.md. „Am insistat pe arestarea lui Dodon pentru ca să nu se ascundă de anchetă și să nu distrugă probele”, a spus Iarmaliuc. El a adăugat că procurorii cred că Dodon și-a pregătit banii pentru deplasare, dar nu a precizat unde intenționa să plece fostul șef al statului.
  • Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, proiectul de modificare a Legii privind activitatea particulară de detectiv și pază, inițiativă legislativă a deputatului Lilian Carp, citim în Ziarul de Gardă. Potrivit modificărilor legislative, Instituția Publică Națională Compania Teleradio-Moldova este inclusă în lista obiectivelor de stat care nu pot fi păzite de organizații de pază private. În opinia autorului proiectului, Teleradio-Moldova este o instituție de importanță strategică, fondată de Parlament, iar asigurarea securității acesteia nu poate fi lăsată la discreția companiilor private ce prestează servicii de pază.
  • Parlamentul a aprobat joi cererea înaintată de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Partidului Șor, Marina Tauber, scrie Anticoruptie.md. Cererea a fost adoptată cu votul a 60 de deputați, printre care și 4 din partea Partidului Șor. Celelate 56 de voturi au venit de la deputații PAS. Tauber, care declară că împotriva ei este aplicată „bâta politică”, este bănuită de procurori de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în complicitate cu șeful său de partid, Ilan Șor.
  • Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Republica Poloneză, în valoare de 20 milioane de euro, scrie Agora.md. Împrumutul va fi oferit pentru o perioadă de 20 de ani, la o rată a dobânzii de doar 0,01% anual. Proiectul de lege respectiv a fost votat în două lecturi, în cadrul ședinței plenare din 26 mai. Resursele financiare vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, inclusiv gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.
  • Salariul minim pentru sectorul bugetar se majorează până la 3500 de lei pe lună, citim în Diez.md. Iar salariații din unitățile bugetare care vor avea un salariu lunar mai mic de 3 500 de lei, calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de lucru, vor beneficia de plăți compensatorii.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, reţinerea lui Igor Dodon şi ridicarea de către Parlament a iminutăţii deputaţilor Marina Tauber şi Ilan Şor.
  • Citim în cea mai comentată postare pe Facebook, postarea Ziarului de Gardă: Parlamentul a decis: Deputata Marina Tauber rămâne fără imunitate și poate fi arestată și trimisă în judecată fiind bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a site-ului TV8.md ne spune că magistrații de la Judecătoria Ciocana au intrat în deliberări pentru a lua o hotărâre după ce au examinat demersul procurorilor privind mandatul de arest pentru 30 de zile în privința fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Scos din sala de judecată, Igor Dodon a declarat „Totul va fi bine. Victoria este de partea noastră”. [Între timp, Igorn Dodon a fost pus în arest la domiciliu pentru 30 de zile, n.red.]
  • Pe Instagram o postare TV8.md ne spune că deputatul fugar Ilan Șor a rămas, din nou, fără imunitate parlamentară. Ilan Șor a fost lăsat fără imunitate și la sfârșitul lunii decembrie, anul trecut, pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată pe nouă capete de acuzare, printre care – escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu.
  • O altă postare de pe Instagram ne informează că doi soldaţi ruşi capturați de ucraineni au pledat vinovat, joi, pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în cel de-al doilea proces pentru crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, relatează Libertatea.

XS
SM
MD
LG