Linkuri accesibilitate

Dodon, „un pietroi de gâtul partidului” care „se îndreaptă cu capul în zid” (Iulian Chifu/Adevărul)


Revista presei de la București.

Mai sunt puține zile până la învestirea oficială a Maiei Sandu ca președinte în Republica Moldova. Iulian Chifu publică pe blogul său găzduit de Adevărul o analiză despre decăderea PSRM sub conducerea lui Igor Dodon, care a folosit partidul strict pentru propriile interese. Acum Dodon este, cităm, „un pietroi de gâtul partidului” care, zi după zi, „se îndreaptă cu capul în zid”. Legile aprobate la propunerea socialiștilor au avut în vedere mai cu seamă protejarea imunității lui Dodon. Și dacă partidul nu a fost asociat cu scandalurile și paguba imensă provocată de Vladimir Plahotniuc, Dodon a fost, iar acum totul se răsfrânge și asupra partidului. Iulian Chifu spune, că la Moscova, lui Igor Dodon i s-a spus clar că jocul s-a încheiat. Tot ce îl mai interesează e să îmbuneze Rusia ca să-și găsească acolo adăpost chiar din clipa când nu va mai fi șef de stat.

Noi nu suntem diaspora, ci Basarabia este parte a României

Ziarul Libertatea a înregistrat declarația deputatului de origine basarabeană Boris Volosatîi, care spune că și-a regăsit ideile în programul noului partid românesc Alianța pentru Unitatea Românilor. Își propune să aducă în parlamentul de la București ideea că „Noi nu suntem diaspora, ci Basarabia este parte a României. Și acest lucru a fost recunoscut chiar de fostul imperiu sovietic în ultima parte de existență a sa”. Intenționează să propună o unificare a legislației privind educația pentru România și Republica Moldova și nu vede unirea ca pe un lucru care s-ar putea petrece de azi pe mâine.

Adevărul informează despre adoptarea definitivă în Congresul american a proiectului de lege privind bugetul apărării pe anul fiscal 2021. În document sunt prevăzute și investiţii în valoare de 130,5 de milioane de dolari pentru modernizarea Bazei 71 aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Aceasta urmează să devină „un hub operaţional major al Forţelor Aeriene ale SUA în regiunea Mării Negre şi în estul Europei”. „Investiţia de la baza din Câmpia Turzii se realizează pentru descurajarea Rusiei şi este cea mai importantă făcută de Armata SUA într-o ţară străină, din 2014 şi până în prezent”, se mai arată în știrea din Adevărul.

O analiză semnată de Valentin Naumescu și publicată pe contributors.ro vorbește despre deceniul de turbulențe care va urma în întreaga lume și despre urmările celor patru ani de mandat prezidențial al lui Donald Trump. Se trăiește deja într-o „lume postliberală”, iar tensiunile vin din încercările de revenire la ordinea liberală, ceea ce nu mai este posibil, crede analistul. America va vedea în curând „Plecarea (din funcție a) celui mai incult, mai arogant şi mai inept preşedinte al SUA”, ceea ce „nu înseamnă automat încheierea Erei (ideologice) Trump. Trumpismul va supravieţui”. De pe urma lui rămân Brexitul, mișcarea „5 stele”, ascensiunea Ligii Nordului a lui Salvini din Italia și „ mișcările naționaliste din Europa Centrală și de Est”. „Trumpismul a avut o diseminare foarte largă în numeroase democraţii ale spaţiului occidental”. Pentru următoarea echipă prezidențială de la Casa Albă, „capcanele rămase după plecarea lui Trump vor exploda, una câte una, generând dezamăgire și scăderea treptată a speranțelor, încrederii şi suportului democratic”. Dar, spune Valentin Naumescu, Occidentul are și varianta de a se reinventa, spre insatisfacția Rusiei și Chinei.

XS
SM
MD
LG