Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Unde au dus Dodon iapa și Voronin roata”


Minutul electoral: „Unde au dus Dodon iapa și Voronin roata”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00

Minutul electoral: „Unde au dus Dodon iapa și Voronin roata”

Un vechi prieten, cu care am stat alături la zeci de adunări pe vremea sovieticilor, mă învățase cum să aplic fără greș un truc ce-l transformă pe oratorul grav și plicticos într-un bufon. E destul să ți-l imaginezi în izmene ori chiar în fundul gol, și orice ar spune devine hazliu și inofensiv, iar grimasele războinice se întorc pe dos, devenind amuzante ca la circ.

Vineri, când ortacii socialistului-șef răcneau în fața sediului Curții Supreme de Justiție că viitoarea lor victorie în alegerile parlamentare e mai mult decât sigură, și, vezi matale, ei au datoria sfântă să o apere cu orice mijloace (probabil, aveau în vedere să sacrifice niște curcani în fața președinției), mi-i imaginam îmbrăcați în chiloți de plajă de culoare roșie aprinsă cu puchițele, cum se zice la Văleni, brodate în formă de seceră încrucișată cu ciocanul, mai și purtând maiouri spălăcite de corsari sau hoți de mare, cum li se mai spune în romanele lui Fenimore Cooper. Pe Dodon îl îmbrăcam imaginar în celebrul halat cu inscripția президент pe spate, în care se învelise ca un boxer cu termenul expirat din melodrame hollywoodiene după pogorârea în copcă.

Odată anunțată oficial recolta de voturi adunată de tandemul titanic Voronin-Dodon, nici nu mai e nevoie de trucul cu dezbrăcatul miresei. Orice scoate pe gură Bogdănel, Costică, Cornel sau Valoghiță devine caricatural și disproporționat. Iar arhiva de spoturi electorale, în care Dodon se autoproclamă cavaler al ortodoxiei în calea nepatrioților asmuțați de forțe oculte din Occident, se transformă într-un fel de „Nu, pogodi!” provincial ce nu-l mai amuză pe Vladimir Vladimirovici.

Victoria repetată a Maiei Sandu a transformat iar hulubul înfumurat într-o găină plouată, aruncată în brațele fugarilor oploșiți acolo unde a dus surdul iapa și mutul roata. De altfel, Vsevolod Ciornei ne amintește că mutul din respectiva expresie populară e numele tabuizat al necuratului, iar echivalentul rusesc al acestei formule neaoșe îl trimite pe mușteriul vizat drept la bunica dracului.

Vezi comentarii

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG