Linkuri accesibilitate

Doi ani după gratii: Navalnîi, neînduplecat, spune că „întunericul va dispărea”


Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, care marchează a doua aniversare a încarcerării sale pentru acuzații considerate în general ca fiind motivate politic, spune că rămâne încrezător că „hoții” care încearcă să fure țara de la cetățenii săi vor eșua și vor fi înlăturați de la putere.

Navalnîi a postat o declarație pe conturile sale de pe rețelele de socializare pe 17 ianuarie, la exact doi ani după ce a fost arestat la sosirea sa din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvire cu ceea ce laboratoarele europene au concluzionat că este un agent neurotoxic de tip Novichok, asemănător celui sovietic, spunând că „Biata noastră Patrie trebuie salvată”.

„Rusia este jefuită, rănită, târâtă într-un război agresiv împotriva Ucrainei și transformată într-o închisoare condusă de cei mai necinstiți și înșelători răufăcători. Orice luare de poziție împotriva acestei bande, chiar și una simbolică, care îmi este posibilă în situația mea limitată actuală, este importantă”, scrie Navalnîi în postarea sa.

„Așa cum am afirmat în urmă cu doi ani, și o spun și acum - Rusia este țara mea... Nu am de gând să le dau țara mea și cred că întunericul va dispărea... Și suntem mulți dintre noi, cu siguranță, mult mai mulți decât judecătorii corupți, propagandiștii mincinoși și hoții de la Kremlin.”

Navalnîi, care a fost otrăvit aproape fatal în august 2020, otrăvire pe care el o pune pe seama agenților de securitate ruși acționând la ordinul președintelui Vladimir Putin, a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, iar ulterior a primit o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare în timpul convalescenței sale în străinătate. Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Tortură și intimidare

Condamnarea inițială este considerată de mai toți observatorii și experții ca fiind un caz inventat, motivat politic.

După aceea, în martie anul trecut, Navalnîi a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare fiind acuzat de ultraj și deturnare frauduloasă de fonduri, acuzații pe care el și susținătorii săi le-au respins în mod repetat ca fiind motivate politic.

Fundația Anticorupție a lui Navalnîi și rețeaua sa de birouri regionale au fost trecute pe lista organizațiilor „extremiste” și interzise după arestarea sa.

Cu o zi înainte de aniversare, un grup de avocați ruși a cerut să se pună capăt torturării lui Navalnîi, ținut acum în izolare punitivă într-o închisoare din regiunea rusă Vladimir.

Apelul a fost publicat sub forma unei scrisori pe un canal Telegram. Nu este singurul apel din ultima vreme pentru eliberarea sau, cel puțin, pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în care se află Aleksei Navalnîi. Acum o săptămână, mai mulți medici ruși publicau o scrisoare deschisă prin care îl îndemnau pe președintele rus Vladimir Putin „să nu-l mai tortureze” pe politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat acum acum în izolare pentru a zecea oară din luna august încoace.

În scrisoarea semnată de 39 de medici și publicată de site-ul de știri Meduza pe 10 ianuarie se spune că starea de sănătate a lui Navalnîi se înrăutățește și că refuzul autorităților penitenciare de a-i da acestuia medicamentele necesare îi amenință viața. Avocatul lui Navalnîi spune că acesta ar fi fost contaminat în mod delilberat cu o boală pulmonară fiind plasat o vreme cu un bolnav în celulă.

Navalnîi ispăşeşte două pedepse la închisoare pentru încălcarea eliberării lui condiţionate şi pentru delapidare, și e închis la colonia penitenciară nr. 6 din regiunea Vladimir, la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova.

XS
SM
MD
LG