Linkuri accesibilitate

Doi morți într-un atac rusesc asupra unei zone rezidențiale din Zaporojie


Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele unei clădiri distruse de rachetele rusești, Zaporojie, 9 august.
Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele unei clădiri distruse de rachetele rusești, Zaporojie, 9 august.

Artileria rusă a atacat o zonă rezidențială din orașul Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, ucigând două persoane și rănind șapte, a declarat ministrul de Interne Ihor Klimenko pe 9 august.

Klimenko mai spune că existau informații despre un al treilea deces după atacul de la Zaporojie, dar victima a fost resuscitată cu ajutorul paramedicilor poliției și al medicilor veniți la fața locului. El a mai afirmat pe canalul său Telegram că pompierii au stins un incendiu provocat de atac într-o clădire de utilități.

Ministerul de Interne mai spune că rachetele au distrus o biserică și un supermarket.

„Operațiunea de salvare este în desfășurare. Toate victimele vor primi asistența necesară. O altă crimă de război a Rusiei care își va primi cu siguranță verdictul”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe rețelele de socializare.

Orașul se află la aproximativ 50 de kilometri nord-est de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forțele ruse încă de la începutul războiului. Bombardele din apropierea centralei continuă să stârnească temeri legate de posibilitatea unui accident nuclear.

Statul Major al armatei ucrainene a informat mai devreme că au avut loc 30 de confruntări în prima linie a frontului. A spus că atacurile aeriene inamice au lovit peste 15 așezări din vecinătatea orașului Zaporojie. De asemenea, bombardamentele rusești au lovit 10 așezări din regiunea Herson inclusiv orașul Herson.

Statul Major susține că apărarea ucraineană din estul regiunii Donețk rezistă cu fermitate în zona Bahmut și că a respins atacurile, dar că bombardamentele rusești au „afectat” peste 15 așezări de acolo.

Armata ucraineană afirmă, de asemenea, că „operațiunile de luptă de succes” au „crescut semnificativ” pierderile în rândul efectivelor armatei ruse, în special în jurul zonelor Svativski și Kreminski din Lugansk.

Președintele consiliului regional Dnipropetrovsk, din centrul Ucrainei, Serhi Lisak, a anunțat că un tânăr de 18 ani a fost ucis și alte trei persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești de noaptea trecută din orașul Nikopol.

RFE/RL nu poate confirma informațiile furnizate de cele două părți inamice referitoare la zonele cu lupte intense.

Între timp, oficialii ruși susțin că au respins fără probleme un atac de peste noapte al dronelor fără pilot în regiunea Moscovei, pe care l-au pus pe seama Kievului.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, și Ministerul Apărării al Rusiei au declarat în dimineața zilei de 9 august că forțele de apărare antiaeriană au doborât două drone.

„A fost o încercare de a survola orașul cu două drone de luptă”, a declarat Sobyanin prin Telegram la începutul zilei de 9 august. „Ambele doborâte de apărarea antiaeriană. Una în zona Domodedovo, a doua în zona autostrăzii Minsk". El a spus că la fața locului au fost intervenții de urgență.

Mai târziu, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele au „dejucat” ceea ce a numit „o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule fără pilot”, adăugând că „nu au fost victime sau pagube”.

Kievul, care evită să confirme posibilele atacuri pe teritoriul rus de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu 17 luni, nu a răspuns deocamdată acuzației.

XS
SM
MD
LG