Linkuri accesibilitate

Doi ruși au fost condamnați la închisoare în cazul uciderii fiicei lui Dughin


Ideologul rus de extremă-dreapta Aleksandr Dughin vorbește la o ceremonie de comemorare a fiicei sale Daria Dughina, la Moscova, la 23 august.
Ideologul rus de extremă-dreapta Aleksandr Dughin vorbește la o ceremonie de comemorare a fiicei sale Daria Dughina, la Moscova, la 23 august.

Tribunalul din Tula, Rusia, a dat primele sentințe în cazul atentatului cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica ideologului de extremă-dreaptă Aleksandr Dughin.

Un tribunal din orașul Tula, situat în vestul Rusiei, a condamnat doi bărbați la câte 3 ani și jumătate de închisoare pentru presupusa lor implicare într-un atentat cu mașină-capcană comis în august, în urma căruia a fost ucisă Daria Dughina, fiica ideologului de extremă dreapta Aleksandr Dughin, apropiat de Kremlin.

Tribunalul districtual Proletarski i-a condamnat pe Aleksandr Sucekov și Andrei Kuznețov pe 3 mai, găsindu-i vinovați de falsificarea documentelor unei mașini care ar fi fost folosită de ucraineanca Natalia Vovk pe care anchetatorii ruși o acuză că a executat atentatul cu bombă, părăsind Rusia după atac.

Sucekov și Kuznețov au mărturisit în timpul procesului că au falsificat documentele, dar au insistat că nu aveau nicio idee pentru cine au făcut acest lucru.

Dughina, în vârstă de 29 de ani, a fost ucisă când mașina pe care o conducea a explodat pe o șosea din regiunea Moscovei, pe 20 august 2022. Anchetatorii ruși au afirmat la acea vreme că este probabil ca un dispozitiv exploziv să fi fost amplasat în mașină.

Membrii familiei au declarat că Dughin, unul dintre principalii susținători ai invaziei Rusiei în Ucraina, a decis în ultimul moment să schimbe mașina cu fiica sa în timp ce plecau de la un festival din afara Moscovei.

Oficialii ucraineni au negat că Kievul s-ar afla în spatele atentatului mortal.

În aprilie, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele cetățeanului ucrainean Bohdan Țihanenko. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei afirmă că, cu câteva zile înainte de atentatul cu bombă care a ucis-o pe Dugina, Țihanenko a sosit în Rusia via Estonia și i-a furnizat lui Vovk documente false și dispozitivul exploziv care ar fi fost folosit în atac.

Potrivit anchetatorilor ruși, Țihanenko a părăsit Rusia cu o zi înainte de atac.

Un cunoscut blogger militar rus și susținător al invaziei Rusiei în Ucraina, Vladlen Tatarski (alias Maksim Fomin), a fost ucis și el luna trecută de explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Autoritățile ruse au acuzat, și de astă dată, Ucraina de organizarea atacului, însă Kievul a negat orice implicare.

XS
SM
MD
LG