Linkuri accesibilitate

Dolar vs. euro | Vremuri grele pentru moneda europeană


Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, dolarul este acum mai puternic decât moneda euro, pe piețe internaționale.

Dolar vs. euro | Vremuri grele pentru moneda europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Este o barieră psihologică pentru finanțele internaționale și psihologia, percepțiile joacă un rol important, această mutație având la bază ideea că cele 18 țări membre ale Uniunii vor avea probleme energetice și economice, cauzate de războiul din Ucraina.

Rata de schimb a monedei euro are la bază prognoze economice și în cazul Europei, mai dependentă de energie de Rusia decât Statele Unite, acestea sunt deocamdată pesimiste. Principalele realități de urmărit sunt situația piețelor energetice cât și inflația și maniera în care autoritățile se raportează la posibilele remedii. Prețurile la energie au fost inițial în creștere, presupunându-se că țițeiul rus nu va mai fi pe piețele globale la fel ca în trecut.

Rusia a redus aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene, ca represalii pentru sprijinul acordat de Occident, Ucrainei. Prețurile la energie au ridicart cifra euro-inflației până la 8.9% - prețurile la produse de bază, între care și alimente crescând considerabil. Există și temerea că guverne europene ar putea raționaliza consumul de energie la industrii importante, între care cea a oțelurilor, sticlei și în agricultură, dacă Rusia reduce și mai mult sau chiar oprește aprovizionarea cu gaze.

Pesimismul s-a accentuat și după ce Rusia a redus fluxul de la conducta Nord Stream 1 către Germania, arătând chiar că conducta va fi închisă pe termen limitat, pentru reparații de rutină. Prețurile la gaze naturale în Europa au ajuns la nivele record, pe fondul diminuării surselor de aprovizionare, temerea fiind reducerea aprovizionării și creșterea și mai accentuată a prețurilor.

Pentru firme germane, de exemplu, pierderea accesului la gaze rusești ieftine va reprezenta o diminuare a competitivității. Mulți experți cred că recesiunea bate la ușă. Moneda euro a mai fost sub dolar, ultima dată la 15 iulie 2002.

Cel mai ridicat nivel a fost la puțin timp după ce euro a fost creat, acel nivel fiind de 1.19 dolari pentru un euro.

XS
SM
MD
LG