Linkuri accesibilitate

Doliu național în R. Moldova: Mircea Snegur, condus pe ultimul drum 


Sicriul cu corpul neînsuflețit al primului președinte Mircea Snegur, a fost adus la Palatul Republicii, unde va avea loc ceremonia funerară și mitingul de doliu.
Sicriul cu corpul neînsuflețit al primului președinte Mircea Snegur, a fost adus la Palatul Republicii, unde va avea loc ceremonia funerară și mitingul de doliu.

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a fost înmormântat azi, 16 septembrie. Primele funeralii ale unui președinte în istoria Republicii Moldova au fost organizate cu onoruri de stat. 

Toți cei care au vrut să-și ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu președintelui Mircea Snegur au put să o facă azi la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00. Tot acolo, a început ceremonia de înmormântare, de unde cortegiul a pornit spre Cimitirul Central din Chișinău, din strada Armenească.

Ziua de sâmbătă, 16 septembrie, a fost declarată zi de doliu național. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă drapelul de stat al Republicii Moldova. Iar la ora 12:00, se va cinsti memoria președintelui Mircea Snegur, prin păstrarea unui moment de reculegere.

Restricții de circulație în centrul capitalei

În intervalul orelor 10:00-18:00, parcarea în adiacentul Palatului Republicii va fi interzisă.

Între orele 10:00 și 11:00 circulația rutieră va fi închisă pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe segmentul dintre străzile Pușkin și Serghei Lazo și Maria Cebotari pe segmentul dintre bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. București.

Între orele 13:00 și 14:00 va circulația rutieră va fi oprită pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt de la str. Serghei Lazo până la str. Ismail și nu se va circula în perimetrul străzilor 31 August 1898, Sfatul Țării și bd. Ștefan cel Mare și Sânt. De asemenea, între orele 13:00 și 14:00 va fi sistată circulația pe str. Vasile Alecsandri pe segmentul dintre str. Columna și str. Alexei Mateevici. Și pe str. Alexei Mateevici, pe segmentul dintre str. Bulgară și str. Vasile Alecsandri.

Pentru organizarea funeraliilor primului președinte al Republicii Moldova a fost constituită, prin decret prezidențial, o comisie de stat.

„A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba română și tricolor - valori ce au unit oamenii în gândire și în simțire, adunându-i în Piața Marii Adunări Naționale în momentele cruciale ale istoriei. Discursul Președintelui în fața oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber și democratic al țării noastre”, se menționează în necrologul publicat pe site-ul Președinției.

Cum a rămas în memoria oamenilor primul președinte, Mircea Snegur
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00

Născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, Snegur a devenit președinte al RSS Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit în funcție de Sovietul Suprem al fostei republici sovietice, după o carieră în Partidul Comunist.

Ca președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, sprijinea, un an mai devreme, la 31 august 1989, proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat.

A condus Republica Moldova spre independența proclamată la 27 august 1991, iar apoi, în timpul conflictului armat de pe Nistru, din 1992, încheiat printr-o înțelegere semnată de Snegur cu președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, pe 21 iulie 1992.

Mircea Snegur a decedat pe 13 septembrie, la ora 23.30 la vârsta de 83 de ani.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG