Linkuri accesibilitate

Donald Trump și opoziția Congresului față de declararea stării de urgență națională


Președintele Donald Trump în Camera Reprezentanților la 30 ianuarie 2018

Problema care se pune este dacă tribunelele și în cele din urmă Curtea Supremă se vor lăsa influențate opoziția legislativului față de declarația presedintelui.

Dupa cum se stie presedintele Trump a declarat stare de urgenta nationala pentru a obtine fonduri necesare construirii unui zid despartitor la frontiera cu Mexicul. Care este pozitia Congresului? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

In sistemul american, Congresul este cel care aloca fonduri pentru proiecte guvernamentale. Fara aprobarea legislativului astfel de proiecte nu se pot derula.

In conditiile in care democratii controleaza acum Camera Reprezentantilor, speranța lui Trump de a obtine finantare pentru promisiunea sa de campanie, de a construi un zid la frontiera cu Mexicul, nu are sanse de realizare. In această situație, presedintele a decis sa declare stare de urgenta, in legatura cu chestiunea imigratiei ilegale si sa preia fonduri in prezent alocate pentru constructii militare si din alte surse.

Camera a adoptat de-acum o rezolutie care respinge declaratia presedintelui. In Senat, unde republicanii detin controlul, circa 101-2 senatori din partidul presedintelui au si ei rezerve.

In cazul majoritatii acestora, rezervele nu sint in lgatura cu constructia zidului ci mai curind politice. Ei se tem ca procedeul ales de Casa Alba creaza un precedent periculos, pentru viitor, cind un democrat ar putea fi presedinte si in aceasta calitate, decide sa preia arbitrar fonduri pentru priorititatile sale, in ciuda Congresului.

Liderul majoritatii republicane din Senat a spus ca dupa toate probabilitatile, rezolutia adoptata de Camera va fi aprobata si in Senat – cu sprijin republican – dar aritmetica votului nu este de natura sa mentina rezolutia si dupa ce presedintele se va opune prin veto.

Cu alte cuvinte, rezolutia Congresului va avea un rol simbolic, declaratia presedintelui urmind sa depinda de decizii ale tribunalelor, unde de-acum exista procese pe rol. Chiar si simbolic insa, faptul ca republicani se opun presedintelui nu este de bun augur pentru acesta si in trecut Donald Trump nu a ezitat sa ameninte colegi de partid cu consecinte serioase, daca i se impotrivesc.

De data aceasta insa, lobbyul Casei Able este timid, presedintele neincercind sa ii convinga personal pe senatori. Mai mult decit atit, consilieri ai săi spun ca presedintele a venit la Washington pentru a infrunta sistemul politic, nu doar un singur partid si că ceea ce se intimpla este o ilustrare a acestei situatii.

Problema care se pune este daca tribunelele si in cele din urma Curtea Suprema se vor lăsa influentate de faptul ca legislativul se opune declaratiei presedintelui cu privire la starea de urgenta.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG