Linkuri accesibilitate

Donald Trump și alegerile de la jumătatea mandatului din Georgia


Candidatul democrat la Senat în Georgia, Raphael Warnock (stânga), și cel republican, Herschel Walker (colaj)
Candidatul democrat la Senat în Georgia, Raphael Warnock (stânga), și cel republican, Herschel Walker (colaj)

Deși răspunsurile la marile întrebări cu privire la controlul asupra Congresului sunt acum clare, mai există o cursă pentru Senat al cărei deznodământ este relevant – turul al doilea al alegerilor pentru Senat, în Georgia, între titularul postului Raphael Warnock, un democrat și republicanul, Herschel Walker, un republican, sprijinit de fostul președinte Trump.

Donald Trump și alegerile de la jumătatea mandatului din Georgia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Mai ales în contextul candidaturii acestuia din urmă la președinție în 2024 și ținând cont de faptul că în alegeri-cheie, în alte state, candidați sprijiniți de Trump au pierdut, acest scrutin poate să ofere indicii politice importante.

Dacă Warnock câștigă, democrații obțin un loc în plus în Senat față de ceea ce au avut în ciclul anterior, un loc extrem de important pentru că în 2024 au de apărat 22 dintre cele 33 de locuri puse în joc, în ciclul respectiv, o misiune grea.

Dacă Walker, o fostă vedetă de fotbal american, câștigă mandatul, interpretarea poate fi că anunțul făcut de Trump a impulsionat baza electorală republicană și că restul partidului se aliniază, în sprijinul său. Georgia este un stat interesant, în general conservator, care însă i-a dat, de puțin, câștig de cauză lui Biden în alegerile prezidențiale. Este și statul în care guvernatorul și secretarul de stat, ambii republicani au rezistat încercărilor lui Trump de a îi face să schimbe rezultatul alegerilor prezidențiale. Or la recentele alegeri pentru Congres, electoratul din Georgia i-a răsplătit pe guvernator și secretarul de stat, realegându-i.

Acum, la 6 decembrie, fiind o alegere specială, principala miză este atragerea bazei electorale a celor două mari partide și cel care o va face în mai mare măsură, va câștiga probabil.

Nu se știe dacă Trump se va implica activ în campania lui Walker sau dacă acesta dorește ca fostul președinte să fie activ în Georgia. Asta survine în contextul în care Ministerul de Justiție din Statele Unite a numit un investigator independent în legătură cu două cazuri în care Donald Trump este vizat – preluarea ilegală de documente secrete, odată cu plecarea de la Casa Albă și evenimentele de la 6 ianuarie, 2021 când susținători ai lui Trump au atacat clădirea Congresului, dorind să oprească certificarea rezultatului alegerilor prezidențiale.

XS
SM
MD
LG