Linkuri accesibilitate

Donald Trump a pledat nevinovat după ce a fost inculpat pentru 37 de capete de acuzare în cazul documentelor secrete


Fostul președinte american Donald Trump s-a prezentat la tribunalul federal din Miami, miercuri, iar un judecător federal l-a notificat cu privire la cele 37 de capete de acuzare reţinute împotriva lui.
Fostul președinte american Donald Trump s-a prezentat la tribunalul federal din Miami, miercuri, iar un judecător federal l-a notificat cu privire la cele 37 de capete de acuzare reţinute împotriva lui.

Donald Trump a fost pus oficial sub acuzare, după ce un judecător federal l-a notificat miercuri cu privire la cele 37 de capete de acuzare reţinute împotriva lui în dosarul în care este acuzat pentru neglijenţa cu care ar fi gestionat secrete de stat după ce a părăsit Casa Albă. Fostul președinte a pledat nevinovat.

Comisarii au făcut copii electronice ale amprentelor sale digitale, dar nu i-au făcut o fotografie, având în vedere caracterul său recunoscut, spre deosebire de Walt Nauta, fost consilier personal.

El a părăsit tribunalul după câteva minute, fără ca procurorii să stabilească condiţii de călătorie pentru eliberarea sa pe cauţiune, deoarece fostul preşedinte nu ar reprezenta un „risc să fugă”.

Donald Trump a sosit la tribunalul federal din Miami, Florida, în jurul orei 14:00 locale (21:00 ora Chișinăului), fiind primul președinte SUA care se confruntă cu acuzații federale.

Avocatul special Jack Smith l-a acuzat pe Trump într-un rechizitoriu de 37 de capete, săptămâna trecută, susținând că fostul președinte ar fi gestionat greșit documente clasificate duse la locuința sa din Mar-a-Lago și s-ar fi implicat într-o conspirație pentru a obstrucționa justiția.

Smith a fost numit de procurorul general Merrick Garland în noiembrie pentru a investiga gestionarea de către Trump a documentelor clasificate, precum și eforturile lui Trump și ale susținătorilor săi de interveni în transferul pașnic de putere după alegerile din 2020.

Avocatul special a anunțat săptămâna trecută finalizarea rechizitoriului în cazul cu documente clasificate împotriva fostului președinte, menționând că va solicita un proces rapid.

„Legile noastre care protejează informațiile privind apărarea națională sunt esențiale pentru siguranța și securitatea Statelor Unite și trebuie aplicate”, a spus Smith vineri. „Încălcările acestor legi pun țara noastră în pericol”.

A doua vizită la tribunal

Coinculpatul lui Trump, Walt Nauta, s-a deplasat cu fostul președinte la tribunal, dar într-un vehicul separat.

Fostul președinte american Donald Trump s-a prezentat marți în fața tribunalul federal din Miami pentru a se confrunta cu acuzații penale privind deținerea ilegală de documente de securitate națională și că i-ar fi mințit pe agenții federali atunci când aceștia au încercat să le recupereze, transmite Reuters.

Este a doua vizită a lui Trump la tribunal în mai puțin de două luni, după ce în luna aprilie a acestui an a pledat nevinovat față de acuzațiile aduse de justiția din New York, privind plata ilegală făcută către un star porno, căruia i-ar fi cumpărat astfel tăcerea.

Trump este primul președinte, fost sau actual, care se confruntă cu acuzații penale, ceea ce nu i-a scăzut optimismul că ar putea reveni la Casa Albă.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos , el deține un avantaj mare față de rivalii săi pentru nominalizarea pe care republicanii o vor face la alegerile prezidențiale din 2024, iar 81% dintre alegătorii republicani consideră acuzațiile împotriva lui motivate politic.

Trump susține în continuare că este nevinovat și a descris cazul său ca pe o încercare de împiedicare a realegerii sale.

După apariția sa la tribunal, Trump se va întoarce pe terenul său de golf din New Jersey, de unde va susține un discurs la orele serii.

După ce înfățișarea sa în fața tribunalului din New York a mobilizat mulțimi de susținători și protestatari, oficialii din Miami se pregătesc pentru mulțimi de până la 50.000 de oameni.

Unii se tem că retorica lui Trump ar putea stimula violența, amintind de atacul asupra Capitoliului SUA, din 6 ianuarie 2021.

Marți dimineață o mână de susținători ai fostului președinte american se plimbau printre corturile amenajate de instituțiile de presă care transmiteau de la eveniment.

Securitatea a fost strictă, iar reporterilor nu li s-a permis să-și aducă telefoane mobile sau alte dispozitive electronice în clădire.

Consilierul special al SUA Jack Smith, care conduce urmărirea penală, îl acuză pe Trump că a luat mii de hârtii care conțin unele dintre cele mai sensibile secrete de securitate națională ale națiunii când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021 și le-a stocat în condiții improprii la locuința sa din Mar-a-Lago, din Florida, conform unui rechizitoriu al marelui juriu lansat săptămâna trecută.

Trump Classified Documents
Trump Classified Documents

Fotografiile incluse în rechizitoriu arată cutii cu documente depozitate pe o scenă de bal, într-o baie și împrăștiate pe podeaua unei magazii.

Rechizitoriul susține că Trump i-a mințit pe oficialii care au încercat să recupereze documentele.

Rechizitoriul, cu de 37 de capete de acuzare, include încălcări ale Legii privind spionajul, care incriminează deținerea neautorizată de informații despre apărare, și conspirație pentru obstrucționarea justiției, care presupune o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Documente clasificate depozitate de Trump la locuința personală după încheierea mandatului de președinte al SUA
Documente clasificate depozitate de Trump la locuința personală după încheierea mandatului de președinte al SUA

Trump împlinește miercuri 77 de ani.

Experții juridici spun că dovezile reprezintă un caz solid, iar Smith a spus că Trump va avea parte de un proces rapid.

Judecătorul desemnat în acest caz, Aileen Cannon, a fost numit de Trump în 2020 și a emis o hotărâre în favoarea sa în timpul anchetei de anul trecut, care a fost anulată în apel.

Experții spun că ar putea dura un an sau mai mult până să aibă loc un proces, din cauza complexității gestionării probelor clasificate.

Documente clasificate depozitate de Trump la locuința personală.
Documente clasificate depozitate de Trump la locuința personală.

Avocații lui Trump ar putea depune mai multe moțiuni pentru a contesta cazul lui Smith înainte ca acesta să ajungă la proces, ceea ce ar duce la noi întârzieri.

Între timp, Trump este liber să facă campanie pentru președinție și ar putea prelua funcția chiar dacă ar fi găsit vinovat.

Trump îl acuză pe președintele democrat Joe Biden că a orchestrat cazul federal pentru a-i submina campania.

Biden a păstrat, însă, distanță totală față de caz și refuză să facă orice comentarii.

Acest material a fost preluat de la Serviciul Românesc al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG