Linkuri accesibilitate

De ce merge Donald Trump tocmai în Polonia?


La o ceremonie NATO cu participarea unor militari americani la poligonul de la Orzysz în 2016

AP scrie că Trump repetă în acest fel traseul fostului președinte republican George W. Bush, care în 2001 a vizitat și el Polonia ca prima destinație europeană.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, are programată săptămâna aceasta o vizită în Polonia, înaintea summit-ului G20 care se va ține vineri și sâmbătă la Hamburg. Faptul că Trump merge la Varșovia înainte să viziteze de exemplu Marea Britanie, aliatul european cel mai apropiat al țării sale, sau țări mari ca Franța și Germania, a ridicat semne de întrebare în presa și în cancelariile occidentale.

Cel mai influent politician polonez, Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Legii și Justiției (PiS) a spus spre sfârșitul săptămânii trecute că alte țări europene „invidiază” Polonia pentru că tocmai ea va fi destinația primei vizite bilaterale făcută în Europa de președintele american Donald Trump.

Vorbind la 1 iulie la o convenție a partidului său conservator de guvernământ, Kaczynski a spus: „avem un nou succes: vizita lui Trump”, adăugând apoi, fără să intre în multe detalii, că „alții ne invidiază pentru asta, britanicii atacându-ne din acest motiv”.

Trump urmează să meargă la Varșovia la 5 iulie, fiind așteptat la summit-ul G20 de la Hamburg la 7 iulie.

Premierul britanic Theresa May l-a invitat pe Trump să facă o vizită de stat după învestitura lui din 20 ianuarie, dar data nu a fost fixată. După ce printre britanici s-a lansat o petiție în care se cere neinvitarea lui Trump, pe motiv că este rasist și islamofob, în presă au apărut speculații că liderul american nu mai vrea el să meargă în vizită în Marea Britanie.

De ce merge Trump în Polonia, înainte să viziteze oficial aliații tradiționali ai Statelor Unite din Europa – Marea Britanie, Germania sau Franța? Câteva explicații oferă agenția Associated Press, care încearcă frecvent să facă lumină asupra unor decizii ale controversatului președinte de la Washington sau să stabilească cât adevăr și câtă minciună cuprind unele afirmații ale sale.

AP scrie că Trump repetă în acest fel traseul fostului președinte republican George W. Bush, care în 2001 a vizitat și el Polonia ca prima destinație europeană.

Casa Albă a spus zilele trecute în declarații de presă că Polonia este un aliat NATO de nădejde și o piață promițătoare pentru exporturile de energie americane.

Polonia se numără printre puținii aliați europeni ai Statelor Unite care au atins pragul de 2% din PIB în privința cheltuielilor militare, pe care Trump îl amintește mereu în discuțiile sale pe tema relațiilor din interiorul NATO.

AP crede însă că principala explicație este „înrudirea” ideologică a lui Trump cu liderii populiști de la Varșovia, care au câștigat alegerile din 2015 cu o retorică naționalistă, anti-musulmană asemănătoare celei folosite de Trump. „Varșovia îi poate oferi lui Trump mulțimi entuziaste”, mai scrie AP, notând că potrivit presei poloneze, conducerea țării est-europene i-a și promis lui Trump așa ceva – anume un miting la Varșovia, televizat în direct. Potrivit acelorași surse, deputații partidului polonez de guvernământ și activiști pro-guvernamentali vor aduce oameni din provincie cu autobuzele să-l salute pe oaspetele american.

Multe țări est-europene, de exemplu țările baltice, speră ca Trump să reitereze la Varșovia angajamentul țării sale față de art. 5 din tratatul NATO, cel care spune că un atac împotriva unei țări membre va fi considerat un atac împotriva întregii alianțe.

Dar în vestul Europei vizita lui Trump la Varșovia ar putea stârni mai degrabă îngrijorare – potrivit AP. Bruxelles-ul are probleme cu guvernarea de la Varșovia, care erodează instituțiile statului de drept și pune mereu sub semnul întrebării autoritatea UE. Pentru conducerea polonă, vizita lui Trump, el însuși cunoscut pentru declarații neprietenoase legate de viitorul blocului cu 28 de membri, ar putea fi o încurajare.

În timpul vizitei la Varșovia, Trump va participa și la un summit dedicat Inițiativei Trei Mări – un efort de a extinde și moderniza legăturile energetice între țările din flancul estic al UE și NATO, dintre care majoritatea sunt dependente în mare măsură de energia rusească, mai ales de gaze naturale. În iunie Polonia a început să importe gaz natural lichefiat din Statele Unite, iar Washingtonul speră ca acest tip de comerț să capete amploare.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG