Linkuri accesibilitate

Inculparea lui Donald Trump. Îi cresc șansele la alegerile preliminare republicane?


Fostul președinte al SUA, Donald Trump
Fostul președinte al SUA, Donald Trump

Inculparea lui Donald Trump va deține capul de afiș al săptămânii politice americane, implicațiile și unghiurile fiind numeroase de la ce ar urma să se întâmple marți până la ramificațiile politice și legale.

Unul dintre aspectele acestei situații, unice pentru un președinte sau fost președinte este că pentru Donald Trump, problemele cu legea nu sunt ceva neobișnuit. Până acum însă, omul de afaceri a reușit să evite primejdiile judiciare, nu puține, de-a lungul carierei sale.

Donald Trump, inculpat. Îi cresc șansele la alegerile preliminare republicane?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Cei care i-au urmărit viața spun chiar că o inculpare l-ar fi luat prin surprindere pe fostul șef al executivului american, tocmai pentru că până acum a reușit să evite strânsorile legii, în cariera sa de afaceri. Fostul său avocat și actual contestatar, Michael Cohen, care a făcut închisoare pentru delictul de a fi fost mijlocitorul plăților făcute de Trump unei vedete porno, fundalul cazului actual din New York, a spus că omul de afaceri nu se aștepta să fie inculpat, ținând cont de antecendente.

Firește că cei care spun că e timpul ca Trump să răspundă legal, și mai sunt alte câteva cazuri pe rol, ar putea fi dezamăgiți dacă el obține anularea rapidă a cazului de către un judecător sau dacă verdictul va fi nevinovat. Analiști politici cred că, dacă așa vor sta lucrurile, ceea ce pare de-acum a fi plusul politic și de contribuții financiare obținut de Trump ar putea crește.

În ultimele 24 de ore campania lui Trump a primit donații de peste patru milioane de dolari, circa 25% fiind noi donatori. Republicani critică în termeni aspri inculparea, între aceștia numărându-se și potențiali rivali ai lui Trump. Fapt este că acest caz l-a catapultat din nou pe fostul președinte și actual candidat la președinție, în atenția publică. Nu există nici o îndoială că șansele sale, dacă preliminariile republicane ar fi acum, cresc considerabil. Nu se știe însă ce impact are inculparea – detaliile căreia fiind încă necunoscute – asupra electoratului, în general.

Trump este investigat penal și în statul Georgia pentru eforturile sale de a schimba rezultatul alegerilor din 2020 și la Washington, unde un procuror independent anchetează rolul jucat de fostul președinte în cele întâmplate la 6 ianuarie 2021, când sprijinitori ai săi au atacat Congresul și, într-un caz separat, maniera în care Trump a tratat documente secrete, aflate la reședința sa și posibila obstrucționare a procesului legal.

XS
SM
MD
LG