Linkuri accesibilitate

Amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane - o istorie fără sfîrșit


Donald Trump cu fiul său Donald Trump Jr. în campanie electorală în 2016
Donald Trump cu fiul său Donald Trump Jr. în campanie electorală în 2016

Donald Trump Jr., fiul președintelui, s-a întîlnit cu o avocată rusă, care are legături cu Kremlinul, în iunie 2016.

Desi atit presedintele Trump cit si secretarul sau de stat au indicat ca si-ar dori sa depaseasca intrebarile cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane, istoria recenta nu le da pace. Care sint noile elemente? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele si secretarul de stat au spus că Trump a ridicat repetat chestiunea amestecului Rusiei in alegerile americane, in timpul intilnirii din Germania cu Vladimir Putin, ca acesta a negat vreun amestec si ca acum ar fi timpul ca sa se treaca la alte chestiuni, depasindu-se criza.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

In plus, spre deliciul criticilor, Trump a anuntat ca va crea un grup de lucru cu Rusia, in chestiuni de securitate cibernetica. Aceasta din urma ipoteza a dat loc la glume si metafore, in sensul ca este ca si cum ai crea un grup de lucru in chestiunea spargerilor, cu cel care ti-a furat din casa.

Membrii in Congres, intre care si republicani, recunosc ca exista chestiuni arzatoare, in legatura cu care trebuie sa existe un dialog cu Rusia, dar afirma ca bazindu-se pe reactiile administratiei Trump, Putin nu are nici un motiv sa nu repete ceea ce a facut anul trecut, la viitoarele alegeri. Senatorul John McCain a spus ca trebuie sa existe o pedeapsa, o sanctiune pentru amestecul Rusiei in alegeri. Intr-un mesaj tweeter Trump spune ca a ridicat problema in discutiile cu Putin – sugerind, cu alte cuvinte ca si-ar fi facut datoria – si adauga ca se stie de-acum ce gindeste el, cu privire la aceasta situatie.

Adevarul este ca nu se stie pentru ca în Polonia de exemplu, seful executivului a spus ca poate a fost Rusia, poate altcineva, referindu-se la amestecul in alegeri.

Intre timp, o alta stire recenta da la iveala ca Donald Trump Jr., fiul presedintelui s-a intilnit cu o avocata rusa, care are legaturi cu Kremlinul, in iunie 2016, avind alaturi alte oficialitati de campanie, pentru ca, printr-un intermediar, aceasta sustinea ca are informatii vatamatoare despre Hillary Clinton, ceea ce - conform declaratiilor fiului lui Trump - s-a dovedit fals.

Numai ca Donald Trump Jr. nu a dezvaluit aceasta intilnire in declaratiile sale de securitate si a fost nevoit sa se refere la ea, doar dupa un articol din New York Times, primele sale declaratii fiind contradictorii. Aceasta este doar ultima piesa dintr-un puzzle pe care incearca sa-l dezlege atit investigatorul independent, cit si comisii ale Congresului.

XS
SM
MD
LG