Linkuri accesibilitate

Donald Trump, primul președinte american pus de două ori sub acuzare


Președintele amercan Donald Trump, pus a doua oară sub acuzare de Camera Reprezentanților, Washington, 13 ianuarie 2021.
Președintele amercan Donald Trump, pus a doua oară sub acuzare de Camera Reprezentanților, Washington, 13 ianuarie 2021.

Donald Trump a devenit miercuri primul președinte american pus de două ori sub acuzare de Camera Reprezentanților. Procesul ar urma în Senat.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe președintele Trump pentru „incitare la insurecție”, în legătură cu incidentele de miercurea trecuta de la Congres, soldate cu morți, răniți și pagube materiale.

Pe de altă parte însa, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a comunicat că Senatul nu va organiza procesul, înainte ca Donald Trump să își încheie mandatul la Casa Albă.

Dacă în decembrie anul trecut, în cursul primului „impeachment”, s-a votat strict pe linie de partid – democrații majoritari votând „pentru”, iar republicanii „împotriva” –, de data aceasta zece republicani s-au alăturat inițiativei democrate de a-l pune sub acuzare pe președinte. Miercuri, rezultatul votului a fost de 232 la 197.

În timpul dezbaterii din Cameră, liderul minorității republicane, Kevin McCarthy, a spus că președintele are responsabilitate pentru atacul de săptămâna trecută, dar s-a pronunțat împotriva punerii sub acuzare, ținând cont de faptul că mandatul său expiră în numai câteva zile, pe 20 ianuarie. Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi a spus că Trump este o „primejdie clară și iminentă” și că „trebuie să plece”. Într-o declarație dată publicității de Casa Alba, în timpul dezbaterilor, președintele Trump a făcut un apel: „fără violență, fără fărădelegi și fără vandalism”. Apelul vine pe fundalul știrilor că susținătorii săi ar plănui manifestații în toate statele și la Washington, în acest weekend și în ziua inaugurării noului președinte, democratul Joe Biden.

La Washington ar putea sosi încă 5 mii de membri ai Gărzilor Naționale, numărul total pentru perioada inaugurării fiind de cel puțin 20 de mii.

Camera Reprezentanților a aprobat și o rezoluție în care i se cere vicepreședintelui Mike Pence și cabinetului să se folosească de prevederile amendamentului 25 la Constituția americană și să-l demită de îndată pe Trump. Pence a spus ca nu o va face, caz în care procesul din Senat rămâne singura modalitate de a-l sancționa pe Donald Trump, cu posibilitatea de a i se interzice să mai dețină vreodată o funcție publică. Nu este însă clar dacă vor fi suficiente voturi în Senat pentru o astfel de decizie. Un recent sondaj arată că 40% dintre republicani ar vota din nou pentru Trump la alegerile prezidențiale din 2024, iar 6% pentru fiul sau – Don Jr.

XS
SM
MD
LG