Linkuri accesibilitate

„O Europă puternică este importantă pentru lumea întreagă” (VIDEO)


Donald Trump vorbind în Piața Krasinski la Varșovia (AFP PHOTO/SAUL LOEB)
Donald Trump vorbind în Piața Krasinski la Varșovia (AFP PHOTO/SAUL LOEB)

Donald Trump la Varșovia și esența discursului său.

Al doilea turneu european al președintelui american Donald Trump a adus toate asigurările de securitate, toate declarațiile de solidaritate care au lipsit cu ocazie primei sale vizite, în mai.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

„Statele Unite sunt hotărâte să apere pacea și securitatea în Europa centrală”, a declarat președintele Trump la Varșovia, după întrevederea cu omologul său polonez, Andrzej Duda. „Cooperăm cu Polonia ca să răspundem tentativelor Rusiei de a destabiliza situație”, a continuat președintele american, care a reafirmat și atașamentul „puternic” al Statelor Unite față de NATO.

Kremlinul a reacționat deja, declarând că acțiunile sale nu sunt „destabilizatoare”, dar că afirmația președintelui american demonstrează că persistă multe neînțelegeri între Statele Unite și Rusia. Polonia este profund neliniștită de o Rusie din ce în ce mai agresivă, de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014 și de implicarea Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

În discursul ținut în fața monumentului care comemorează distrugerea ghetoului de la Varșovia, Donald Trump a reamintit că o Polonie puternică, democratică, dă putere Europei, iar „o Europă puternică este importantă pentru lumea întreagă”.

Trump reafirmă angajamentul Americii față de NATO și de securitatea Europei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

O declarație care ar trebui să atenueze temerile țărilor din Uniunea Europeană, șocate anul trecut de declarațiile candidatului Trump în sprijinul „Brexit”-ului și, în general, al curentului eurosceptic.

„Valorile noastre comune sunt în continuare amenințate”, de data această de „terorism și extremism”, a avertizat Trump în fața a sute de polonezi adunați în piața din centrul Varșoviei.

„Luptăm din greu cu terorismul radical și vom învinge”, a declarat Trump. Altă amenințări la adresa democrațiilor le constituie propaganda, războiul cibernetic și speculațiile financiare.

Donald Trump a criticat din nou „acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina, sprijinul acordat de Moscova unor regimuri ostile cum sînt cele din Siria și Iran”, și a invitat Moscova să se alăture „comunității țărilor responsabile, în lupta cu dușmani comuni, în apărarea civilizației noastre”.

În opinia președintelui american, mai există încă o amenințare la adresa libertăților comunității occidentale: birocrația.

„Aceste forțe nu vor câștiga, dacă nu le lăsăm, iar noi nu le vom lăsa”, a afirmat Trump. „Comunitatea noastră, americani si europeni, este cea mai vitală: iubim domnia legii și libertatea de expresie”, a insistat președintele american.

„Prețuim demnitatea fiecărui individ, viața fiecărui individ. Oamenii, nu cei la putere, sunt garanții acestei comunități fără precedent în istorie”, a mai spus președintele american .

„Dacă ne cunoaștem istoria, vom ști cum să ne croim viitorul”, a declarat Trump, care a cerut din nou țărilor NATO să-și mărească cheltuielile de apărare.

El a amintit că Statele Unite nu se rezumă să-și declare atașamentul față de articolul 5 al Tratatului nord-atlantic, dar sprijină cuvintele cu fapte. Iar „Europa trebuie să facă mai mult” pentru securitatea comună.

„Apărarea Occidentului nu este numai o problemă de bani, este una mai ales de voință”, a ținut să sublinieze președintele american în discursul de la Varșovia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG