Linkuri accesibilitate

„O Europă puternică este importantă pentru lumea întreagă” (VIDEO)


Donald Trump vorbind în Piața Krasinski la Varșovia (AFP PHOTO/SAUL LOEB)

Donald Trump la Varșovia și esența discursului său.

Al doilea turneu european al președintelui american Donald Trump a adus toate asigurările de securitate, toate declarațiile de solidaritate care au lipsit cu ocazie primei sale vizite, în mai.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

„Statele Unite sunt hotărâte să apere pacea și securitatea în Europa centrală”, a declarat președintele Trump la Varșovia, după întrevederea cu omologul său polonez, Andrzej Duda. „Cooperăm cu Polonia ca să răspundem tentativelor Rusiei de a destabiliza situație”, a continuat președintele american, care a reafirmat și atașamentul „puternic” al Statelor Unite față de NATO.

Kremlinul a reacționat deja, declarând că acțiunile sale nu sunt „destabilizatoare”, dar că afirmația președintelui american demonstrează că persistă multe neînțelegeri între Statele Unite și Rusia. Polonia este profund neliniștită de o Rusie din ce în ce mai agresivă, de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014 și de implicarea Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

În discursul ținut în fața monumentului care comemorează distrugerea ghetoului de la Varșovia, Donald Trump a reamintit că o Polonie puternică, democratică, dă putere Europei, iar „o Europă puternică este importantă pentru lumea întreagă”.

Trump reafirmă angajamentul Americii față de NATO și de securitatea Europei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

O declarație care ar trebui să atenueze temerile țărilor din Uniunea Europeană, șocate anul trecut de declarațiile candidatului Trump în sprijinul „Brexit”-ului și, în general, al curentului eurosceptic.

„Valorile noastre comune sunt în continuare amenințate”, de data această de „terorism și extremism”, a avertizat Trump în fața a sute de polonezi adunați în piața din centrul Varșoviei.

„Luptăm din greu cu terorismul radical și vom învinge”, a declarat Trump. Altă amenințări la adresa democrațiilor le constituie propaganda, războiul cibernetic și speculațiile financiare.

Donald Trump a criticat din nou „acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina, sprijinul acordat de Moscova unor regimuri ostile cum sînt cele din Siria și Iran”, și a invitat Moscova să se alăture „comunității țărilor responsabile, în lupta cu dușmani comuni, în apărarea civilizației noastre”.

În opinia președintelui american, mai există încă o amenințare la adresa libertăților comunității occidentale: birocrația.

„Aceste forțe nu vor câștiga, dacă nu le lăsăm, iar noi nu le vom lăsa”, a afirmat Trump. „Comunitatea noastră, americani si europeni, este cea mai vitală: iubim domnia legii și libertatea de expresie”, a insistat președintele american.

„Prețuim demnitatea fiecărui individ, viața fiecărui individ. Oamenii, nu cei la putere, sunt garanții acestei comunități fără precedent în istorie”, a mai spus președintele american .

„Dacă ne cunoaștem istoria, vom ști cum să ne croim viitorul”, a declarat Trump, care a cerut din nou țărilor NATO să-și mărească cheltuielile de apărare.

El a amintit că Statele Unite nu se rezumă să-și declare atașamentul față de articolul 5 al Tratatului nord-atlantic, dar sprijină cuvintele cu fapte. Iar „Europa trebuie să facă mai mult” pentru securitatea comună.

„Apărarea Occidentului nu este numai o problemă de bani, este una mai ales de voință”, a ținut să sublinieze președintele american în discursul de la Varșovia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG