Linkuri accesibilitate

Două femei și zece copii de etnie romă, alungați dintr-un centru de refugiați, au ajuns în stradă


Secvențe din imaginile video postate pe Facebook de președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din R. Moldova, Elena Sîrbu.
Secvențe din imaginile video postate pe Facebook de președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din R. Moldova, Elena Sîrbu.

Două mame și zece copii de etnie romă au fost evacuați din centrul pentru refugiați din satul Costești, raionul Ialoveni. Cazul a fost semnalat de președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din R. Moldova, Elena Sîrbu, care susține că primarul localității, Vasile Borta, ar fi agresat fizic și verbal refugiații evacuați. Primarul respinge acuzațiile.

Elena Sîrbu a plasat marți, 7 februarie, o înregistrare video pe Facebook din timpul evacuării. În imagini se vede că primarul și angajații centrului scot lucrurile refugiaților dintr-un dormitor. La un moment dat, un bărbat apucă un copil de haină și se răstește la el, iar polițiștii prezenți la fața locului nu intervin.

„În mijloc de iarnă, au fost alungați afară două mame și zece copii, doar din cauza ca au adaptat un pat etajat pentru o femeie gravidă care nu putea urca la etajul doi ca să doarmă. Dar cel mai principal motiv este că ele sunt femei rome. Să fi fost un bărbat, cred că primarul și restul din gașcă nu erau să fie așa curajoși”, a scris Elena Sîrbu în postare.

Ea a precizat pentru Europa Liberă că, în prezent, cele două familii se află la Chișinău în stradă, și că le caută un nou loc de cazare. Activista susține că primarul a manifestat și anterior un comportament „agresiv, neadecvat și plin de stereotipuri” față de refugiații de etnie romă.

Pe de altă parte, primarul Vasile Borta spune că refugiații sunt cei care l-au insultat și l-au agresat după ce el le-ar fi cerut să respecte regulamentul centrului, de aceea a chemat poliția. Potrivit lui, conflictul a început de la faptul că refugiații au dezmembrat mobila și s-au mutat fără permisiune dintr-o cameră în alta, unde în timpul nopții urmau să fie cazate alte persoane.

„Aceste familii au venit cu o săptămână în urmă aici de la alte centre. Ceilalți romi care sunt cazați aici nu puteau dormi din cauza lor”, a spus Europei Libere Vasile Borta.

El a ținut să precizeze că nu i-a alungat pe refugiați și că aceștia ar fi plecat singuri, în urma conflictului. De asemenea, edilul neagă că l-ar fi agresat pe unul dintre copii. „Eu l-am ferit ca să nu se bată. Ei s-au încăierat cu viceprimarul și eu l-am oprit. Îl țineam, iar el se târa”, a explicat Vasile Borta.

Anul trecut, mai mulți refugiați romi din Ucraina au fost atacați cu gaze lacrimogene de către paznicul unui centru de plasament din Chișinău. Pe acest caz, a fost pornit un proces penal. Într-un alt centru de plasament temporar, din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost schimbată administrația, după ce mai mulți refugiați de etnie romă s-au plâns pe calitatea proastă a alimentației, lipsa produselor de igienă și discriminare.

Rapoartele Centrului European pentru Drepturile Romilor și Human Rights Watch, publicate în aprilie și mai 2022, conțin critici referitor la segregarea romilor refugiați din Ucraina, la plasarea lor în centrele de cazare. Experții au constatat că refugiații romi erau nu doar segregați, dar și cazați în condiții proaste, fără a avea acces la apă caldă și alte utilități, precum și la îngrijiri medicale. Guvernul de la Chișinău a respins aceste acuzații.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG