Linkuri accesibilitate

Două organizații pentru apărarea drepturilor omului cer eliberarea lui Saakașvili „din motive medicale”


Manifestație de susținere pentru Saakașvili, Tbilisi, 20 februarie 2023
Manifestație de susținere pentru Saakașvili, Tbilisi, 20 februarie 2023

Guvernul Georgiei ar trebui să ia măsuri urgente pentru a proteja viața fostului președinte încarcerat Mikheil Saakașvili, inclusiv eliberarea acestuia din motive de sănătate, se spune într-o declarație din 2 martie semnată de Human Rights Watch (HRW) și Amnesty International (AI).

Saakașvili a fost președinte al Georgiei între 2004 și 2013 și execută o pedeapsă de șase ani pentru abuz de putere, pe care el și susținătorii săi o numesc motivată politic. El se află în spital de mai multe luni, după ce a refuzat să mănânce pentru a protesta împotriva detenției sale.

Se pare că starea de sănătate a lui Saakașvili s-a deteriorat treptat, el pierzând peste 50 de kilograme de la încarcerare în 2021, potrivit lui Giorgi Grigolia, membru al unui consiliu de medici înființat de Ombudsmanul pentru drepturile Georgiei, care a declarat că fostul președinte „nu primește un tratament medical adecvat”.

Cele două organizații pentru apărarea drepturilor omului au afirmat că, prin refuzul de a-i acorda îngrijiri medicale adecvate lui Saakașvili, autoritățile georgiene „îl expun unui risc grav de moarte, invaliditate permanentă sau alte daune ireversibile pentru sănătatea sa”.

Simulant sau în pericol de boală și moarte?

Oficialii georgieni și-au exprimat în repetate rânduri îndoieli cu privire la cât de critică este, de fapt, starea de sănătate a lui Saakașvili, iar luna trecută un tribunal a respins cererea acestuia de suspendare a sentinței.

Saakașvili a calificat această decizie drept o „condamnare la moarte” executată de adversarii săi politici.

„Refuzul de a-i acorda îngrijiri medicale adecvate lui Saakașvili poate echivala cu tortura sau cu alte tratamente crude, inumane sau degradante și îi pune viața în mare pericol”, a declarat Denis Krivoșeev, director adjunct al direcției AI Europa și Asia Centrală, pe 2 martie.

„Autoritățile georgiene ar trebui să ia urgent măsuri pentru a proteja sănătatea lui Saakașvili, inclusiv să ia în considerare eliberarea sa din motive medicale”, a declarat Krivoșeev.

„Decesele în custodie care rezultă din refuzul deliberat de a primi îngrijiri medicale echivalează cu privarea arbitrară de viață, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional privind drepturile omului”.

Hugh Williamson, de la HRW, a declarat: „O pedeapsă cu închisoarea nu ar trebui să însemne o condamnare la moarte în cazul în care afecțiuni tratabile devin în mod tragic fatale”.

XS
SM
MD
LG