Linkuri accesibilitate

Drăgălin: „Avem de-a face cu oameni care folosesc metode de contraspionaj” | Când aflăm valoarea compensațiilor


Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău
Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Cu cât statul va compensa facturile în perioada rece a anului, cetățenii vor putea afla după 25 noiembrie, scrie Ziarul de Gardă. Autorii materialului atenționează că ziua de 25 noiembrie este data limită până când cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Mărimea compensațiilor care urmează a fi acordate vor fi aprobate de Guvern săptămâna următoare, ca mai apoi fiecare gospodărie să poată afla în ce categorie de vulnerabilitate a fost inclusă. Potrivit autorităților, până la data de 15 noiembrie, pe platforma compensatii.gov.md au fost depuse peste 590 000 de solicitări.
  • Replicamedia.md publică un interviu realizat de televiziunea publică olandeză cu șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, Veronica Drăgălin. „Este posibil să avem de-a face cu o operațiune specială a unei mari puteri mondiale cum este Rusia”, a declarat Drăgălin în contextul investigațiilor privind finanțarea ilegală a Partidului Șor, dar și a unor posibile implicări ale serviciilor rusești în acțiunile formațiunii politice. „Avem de-a face cu oameni sofisticați care folosesc metode de contraspionaj”, a adăugat Drăgălin.
  • Reforma sănătății publice, pornită din nou cu stângul și cu lumina stinsă, scrie portalul sanatateinfo.md. „Reforma se face din nou fără discuții largi și fără transparență, ca exact acum 7 ani, iar cele mai mari probleme rămân neclintite”, se arată în articol. Principalele probleme s-ar referi la rolurile pe care ar trebui să le aibă mai multe instituții din domeniul sănătății. Mihail Pîsla, specialist în managementul urgențelor de sănătate publică, spune printre altele că reforma nu abordează, de exemplu, „nici tangențial problema lipsei de cadre”.
  • Jurnaliștii de la newsmaker.md se întreabă dacă prețurile din R. Moldova vor cădea, asta după ce șeful de la Banca Națională (BNM) Octavian Armașul a anunțat că inflația a atins apogeul în octombrie. Prognozele BNM arată o diminuare a inflației în perioada următoare. Totuși, mai precizează guvernatorul BNM, diminuarea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor. Acestea doar vor înceta să mai crească.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Una dintre cele mai populare postări de pe facebook-ul moldovenesc, potrivit aplicației Crowd Tangle, este o postare a paginii TV 8 care amintește că pe 15 noiembrie s-au împlinit doi ani de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova. Autorii postării remarcă faptul că Maia Sandu este prima femeie aleasă în fruntea statului moldovean și că victoria ei a însemnat sfârșitul „izolării internaționale a țării”.
  • O altă postare a Europei Libere, care a stârnit interesul urmăritorilor de pe Facebook, se referă la cele 10 condiții ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe care Rusia ar trebui să le îndeplinească în cazul unor negocieri de pace. Printre principalele cerințe, Zelenski cere retragerea forțelor ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate și asigurarea securității nucleare, energetice și alimentare.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG