Linkuri accesibilitate

Dragnea va deveni la un moment dat inutil pentru coaliția antijustiție din spatele său (Alexandru Gussi pentru Ziare.com)


Stand de presă la București
Stand de presă la București

Revista presei românești.

Presa începe să privească treptat dincolo de referendumul pentru redefinirea în Constituție a familiei. Consultarea, eșuată prin neatingerea pragului de participare la urne, a fost percepută ca fiind organizată de și pentru liderul social-democrat Liviu Dragnea, și asta a dus la eșecul de proporții, spune Alexandru Gussi în interviul acordat Ioanei Ene-Dogioiu la Ziare.com.

Drept urmare, spune Gussi, Liviu Dragnea va deveni la un moment dat „inutil pentru coaliția antijustiție din spatele său”, dar asta nu se va întâmpla decât atunci „când o formă limitată de amnistie va deveni ireversibilă”. Problema este că nu există încă o alternativă la PSD. Exista varianta refacerii USL (Uniunea Social-Liberală, alcătuită din PSD și PNL în 2012, când premier a devenit Victor Ponta), dar sunt părți din această structură politică,, acum doar virtuală, care se îndepărtează de PSD.

În mod evident, consideră Gussi, se îndepărtează și o parte din electoratul USL. „Dacă mecanismul continuă, Călin Popescu-Tăriceanu devine principalul pericol pentru PSD”.

Nici varianta unui ”USL” format din ALDE și PNL nu e încă posibilă. Ar fi nevoie de acceptul președintelui Klaus Iohannis, care ar trebui să-l numească pe Tăriceanu premier.

Este exclus, pentru că (asta) l-ar transforma pe cel din urmă într-un contracandidat redutabil la prezidențiale, apreciază fostul consilier prezidențial, care crede că viitoarea candidatură a lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat poate fi amenințată și de fostul premier Dacian Cioloș, cu o bună cotă de încredere în acest moment.

România are însă probleme grave la nivelul guvernării. Și ele nu au putut fi acoperite de perdeaua de fum a referendumului, scrie în revista „22” Andreea Pora. Viorica Dăncilă, „încă zăpăcită la cap după atâtea aventuri europene”, se confruntă acum cu scrisoarea în 18 puncte transmisă guvernului de la București de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Alexandru Călinescu scrie pe site-ul Marginalia despre salvele repetate de minciuni debitate la Bruxelles de premierul Viorica Dăncilă şi de câțiva eurodeputaţi ai puterii.

PSD ar fi instituit deja o practică a minciunii - minciună individuală, minciună de partid şi minciună de stat, „iar când partidul se doreşte, precum PSD-ul, partid-stat, minciuna devine politică oficială de stat”.

S-a spus, reamintește Alexandru Călinescu, „că protestatarii din 10 august au fost drogaţi şi că, în vederea acţiunilor lor subversive, contestatarii efectuează stagii de antrenamente în munţi. Ni s-a repetat până la saţietate (din februarie 2017 încoace) că schimbările în legile justiţiei sunt făcute pentru a le pune de acord cu legislaţia europeană şi în respectul nesmintit al directivelor Comisiei de la Veneţia”. Pe Laura Codruța-Kovesi, fost procuror șef anticorupție, a destituit-o… președintele Klaus Iohannis. Și altele de același calibru.

Această atmosferă toxică solicită un tratament de urgență. Ar fi nevoie de „reabilitarea demnităţii umane, în contra inamicilor libertăţii”, scrie Ioan Stanomir, tot în Marginalia.

Acum, la centenarul Marii Uniri, „decalogul lui Iuliu Maniu este şi decalogul nostru”: „fermitatea ideilor, scrie Stanomir, trebuie acompaniată de acea politeţe a curajului prin care ne distingem de inamicii noştri totalitari. Demagogia, vituperaţia, delirul, imprecaţia, insulta, toate acestea nu pot fi uneltele care ne servim în făurirea altui viitor”.

XS
SM
MD
LG