Linkuri accesibilitate

Dronele distrug rețeaua electrică din Odesa lăsând 1,5 milioane de oameni fără curent electric


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, lângă una dintre dronele kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina 27 octombrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, lângă una dintre dronele kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina 27 octombrie 2022

Toată infrastructura civilă din portul ucrainean Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice, lăsând 1,5 milioane de oameni fără curent electric, au declarat sâmbătă oficiali.

„Situația din regiunea Odesa este foarte dificilă”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn. „Din nefericire, loviturile au fost dure, așa că este nevoie de mai mult timp pentru a restabili electricitatea... Nu este nevoie de ore, ci de câteva zile, din păcate”.

Din octombrie, Moscova a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu rachetele și dronele.

Norvegia a trimis 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea sistemului energetic al Ucrainei, a declarat Zelenski.

Serhi Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa, a declarat că energia electrică pentru populația orașului va fi restabilită „în următoarele zile”, în timp ce refacerea completă a rețelelor ar putea dura două-trei luni.

Bratciuk a declarat că o postare anterioară pe Facebook a administrației regiunii, prin care se sfătuiau unii oameni să ia în considerare evacuarea, este investigată de serviciile de securitate ucrainene ca fiind „un element al războiului hibrid” dus de Rusia. Această postare a fost între timp ștearsă. „Niciun reprezentant al autorităților din regiune nu a făcut vreun apel la evacuarea locuitorilor din Odesa și din regiune”, a spus Bratciuk.

Odesa avea peste 1 milion de locuitori înainte de invazia din 24 februarie, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială” pentru „denazificarea” țării vecine.

Kievul afirmă că Rusia a lansat sute de drone Shahed-136 de fabricație iraniană asupra unor ținte din Ucraina, spunând că atacurile sunt crime de război din cauza efectului lor devastator asupra vieții civile. Moscova susține că atacurile sale sunt legitime din punct de vedere militar și că nu vizează civili.

Forțele armate ucrainene au declarat pe Facebook că 15 drone au fost lansate împotriva unor ținte din regiunile sudice Odesa și Nikolaev și că 10 au fost doborâte.

Teheranul neagă că ar fi furnizat dronele Moscovei. Kievul și aliații săi occidentali spun că este o minciună. Ministerul britanic al Apărării a declarat sâmbătă că, în opinia sa, sprijinul militar al Iranului pentru Rusia ar putea crește în următoarele luni, inclusiv posibile livrări de rachete balistice.

XS
SM
MD
LG