Linkuri accesibilitate

Dronele rusești lovesc Kievul pentru prima dată în ultimele două săptămâni


Soldați ucraineni pe un transportor blindat, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, la 1 iulie,
Soldați ucraineni pe un transportor blindat, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, la 1 iulie,

Rusia a lansat peste noapte primul atac cu drone în zona din jurul capitalei Ucrainei în aproape două săptămâni, au declarat oficialii pe 2 iulie, la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea pregăti o explozie la uriașa centrală nucleară de la Zaporojie.

„Un alt atac inamic asupra Kievului”, a scris Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram. „În acest moment nu există informații despre posibile victime sau pagube”.

Sirenele de raid aerian s-au auzit în capitală începând cu ora locală 2 dimineața, potrivit Reuters. Ulterior, a fost înregistrat un civil ușor rănit de dărâmăturile căzute dintr-o clădire lovită în regiunea Kiev.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au anunțat pe 2 iulie că opt drone și trei rachete de croazieră Kalibr au fost lansate peste noapte în întreaga țară.

„Toate țintele aeriene... au fost distruse”, au scris reprezentanții armatei ucrainene pe Telegram.

În informarea sa zilnică din 2 iulie, Statul Major General ucrainean a raportat că, în ultimele 24 de ore, au avut loc 46 de confruntări între forțele ucrainene și cele rusești.

RFE/RL nu poate confirma afirmațiile făcute de cele două părți privind evoluțiile de pe câmpul de luptă în zonele de lupte grele.

Sursele militare spun că principalele lupte s-au înregistrat, din nou, în zona Liman, Bahmut și Mariinka din regiunea Donețk.

În timpul unei conferințe de presă din 1 iulie cu premierul spaniol Pedro Sanchez, venit în vizită la Kiev, președintele Zelenski a declarat că există „o amenințare serioasă” că Rusia este pregătită să declanșeze o explozie la masiva centrală nucleară Zaporojie, incident „care ar putea duce la o eliberare de radiații".

Zelenski s-a întâlnit cu oficiali din domeniul securității și energiei nucleare pe 1 iulie la centrala nucleară de la Rivne pentru a discuta „probleme esențiale”, a anunțat el în discursul său video nocturn.

Armata ucraineană spusese mai înainte că Rusia a minat centrala Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară civilă din Europa. Pe 30 iunie, Enerhoatom, autoritatea nucleară ucraineană, a încheiat două zile de exerciții de simulare a efectelor unei explozii la centrală, unde forțele de ocupație rusești au preluat controlul la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia din februarie 2022.

XS
SM
MD
LG