Linkuri accesibilitate

Drumul sinuos al vaccinurilor către RM


Un lot de vaccinuri anti-COVID-19 ale companiei Pfizer-BioNTech este adus la Institutul de Virusologie din Belgrad, Serbia, 22 decembrie 2020

Realitatea (nevaccinată) cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

Drumul sinuos al vaccinurilor către RM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Timp de 30 de ani, conducătorii din Republica Moldova ne-au tot spus că muncesc pentru binele cetăţenilor. Cu gândul la nevoile oamenilor se duc la culcare seara şi se trezesc în zorii zilei. Ei bine, acum, dacă ţin atât de mult la oameni, ar trebui să aducă mai repede vaccinurile anti-Covid în Moldova. Se pare însă că la noi ele vor ajunge mult mai greu, chiar dacă vaccinarea a început deja şi în România, şi în Rusia, şi în multe alte ţări. Căci RM e o dimensiune aparte.

Am citit, la Europa Liberă, interviurile cu ministra Viorica Dumbrăveanu şi cu Ala Tocarciuc, consultantă în domeniul medical, şi am înţeles că Moldova nu e pregătită să primească cele 200 de mii de vaccinuri Pfizer, promise de preşedintele român. Stăm prost cu frigiderele, mai exact, nu prea le avem. Pe deasupra, doamna Tocarciuc ne-a amintit că e nevoie de nişte permisiuni pentru a admite apariţia unui produs pe piaţă, iar ajustarea acestor detalii poate dura vreo 90 de zile. E şi o infrastructură care trebuie activată în cazul vaccinării care ar putea fi ajustată, în opinia expertei, în vreo 4-6 săptămâni, dacă sunt depuse eforturi…

Am citit cele două interviuri cu multă îngrijorare, căci mi-am dat seama că suntem nu numai nepregătiţi, dar şi prizonieri ai unei birocraţii greu de sensibilizat. Şi te poţi întreba: dar oare conducătorii noştri nu admiteau că va apărea odată vaccinul şi că e e nevoie de frigidere? Păi, acum chiar e momentul să ne arate cum ţin la oameni, la cetăţenii care le dau voturile. Să cumpere frigidere, să accepte intrarea rapidă a vaccinurilor pe piaţa noastră, invocând pandemia. Să facă o şedinţă a Parlamentului şi să rezolve toate chestiunile birocratice care împiedică sosirea vaccinurilor. Care-i problema, stimabililor? Nu la sănătatea oamenilor vă este gândul? Păi, despre binele cetăţenilor ne vorbiţi ani de zile. Poate vă mişcaţi mai repede ca să ajungem mai puţini la terapie intensivă sau la cimitir?

În săptămânile următoare va deveni foarte clar cât costă vorbele conducătorilor despre binele oamenilor. Şi tare mă tem că la noi mare lucru nu se va schimba, în timp ce în alte părţi vaccinarea va lua amploare.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG