Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov se gândeşte să abandoneze politica…


Democratul Dumitru Diacov (foto arhivă).
Democratul Dumitru Diacov (foto arhivă).

Realitatea (politică, și de sărbători), comentată în amănunte de scriitorul Iulian Ciocan.

Dumitru Diacov se gândeşte să abandoneze politica…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Când în Republica Moldova vin sărbătorile, viaţa politică şi socială amorţeşte şi poţi să ai impresia că nimic nu se mai întâmplă. E o perioadă complicată pentru ziarişti, care trebuie să livreze ştiri non-stop şi în această perioadă de acalmie. Înaintea Sărbătorilor de Paşti, capul de afiş al vieţii noastre social-politice a fost lupta dintre PAS şi PSRM, iar moldovenii au tot devorat declaraţiile răsunătoare făcute de Maia Sandu şi Igor Dodon. Dar în ultimele două-trei zile şi această luptă şi-a luat un respiro, protagoniştii acesteia lăsându-se toropiţi de atmosfera sărbătorilor. Şi acum ziariştii trebuie să fie mai ingenioşi ca oricând. Ce să le mai spui oamenilor în absenţa ping-pong-ului verbal Sandu-Dodon?

Colegii de la Unimedia au găsit o soluţie curioasă, un interviu cu cel mai longeviv deputat, democratul Dumitru Diacov. M-am apucat şi eu cu mare interes să-l ascult. Ce-i drept, am fost niţel descumpănit chiar de titlul interviului din care am aflat că Dumitru Diacov se gândeşte să se retragă de politică. Sintagma-cheie e aici „se gândeşte”, adică nu e clar dacă o va abandona sau nu. Deputatul veteran cugetă adânc, ar vrea parcă să plece, dar încă nu a luat o decizie. Dar aşa stând lucrurile, ce fel de ştire e asta? Păi, una care nu-mi spune mare lucru. Altceva era dacă domnul Diacov ne spunea tranşant: gata, după Paşti, plec din politică! La rigoare, şi eu mă gândesc să mă las de literatură, dar nu sunt convins că mă voi lepăda de ea. Şi merită oare să le povestesc altora despre această ezitare? Mă îndoiesc.

Şi ne mai spune Dumitru Diacov în acest interviu: „Mandatul de deputat pentru mine nu e ceva, cum alţii atâta visează…” Iarăşi o declraţie care mă nedumereşte un pic. Să înţeleg că munca de partid contează pentru el mai mult decât mandatul de deputat? Dar nu e o declaraţie stranie pentru un om care a fost parlamentar atâţia ani?

Mai clară a fost o altă afirmaţie a lui Dumitru Diacov, aceea că Vlad Plahotniuc nu mai poate reveni în Partidul Democrat, dar şi aici nu prea am înţeles care e atitudinea personală a veteranului parlamentar. Cum îl vede el pe fostul coechipier? Îl consideră sau nu vinovat? Nu am înţeles asta. Aşadar, un interviu cu multe chestiuni ambigue, incerte, ceţoase, un interviu care mai curând m-a derutat. Aşa că aştept reluarea meciului PSRM-PAS. Acolo lucrurile sunt mult mai clare, iar ambiguităţile şi ezitările nu prea există în declaraţiile protagoniştilor.

XS
SM
MD
LG