Linkuri accesibilitate

După focarele uriașe de COVID-19 din abatoare, Germania adoptă noi reguli pentru protecția muncii


Alberto Mihai Gogu, așteptând la aeroport să plece către un loc de muncă în Germania. Ce i s-a întâmplat la abatorul Toennies vedeți în documentarul video de mai jos.
Alberto Mihai Gogu, așteptând la aeroport să plece către un loc de muncă în Germania. Ce i s-a întâmplat la abatorul Toennies vedeți în documentarul video de mai jos.

Abatorul Tonnies din Germania a ajuns subiect de legendă, când aproape 1.000 de români s-au infectat acolo cu noul coronavirus. Cazul a declanșat un proces legislativ, care s-a finalizat acum: condiții mai bune de lucru pentru muncitorii străini.

Pe 29 iulie, Guvernul federal german înainta Parlamentului un proiect de lege, care prevede, printre altele, o interdicție de utilizare a firmelor subcontractoare la angajarea muncitorilor străini în abatoare. După negocieri îndelungate între cele două partide din coaliția de guvernare, Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, a adoptat legea.

„Această lege e cerută de noi încă din 2015, am scris nenumărate scrisori și memorii pe această temă”, a explicat, la acel moment, pentru Europa Liberă Erich Mocanu, membru al organizației AEBS.org, care de mai bine de 15 ani luptă pentru drepturile muncitorilor români în Germania și oferă asistență celor care au fost nedreptățiți.

COVID-19: Vara unui muncitor român în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:42 0:00

„Este cinic să spun că mă bucur că a apărut acest coronavirus pentru că abia acum s-au mișcat politicienii germani să rezolve această problemă veche. Virusul a scos la iveală toată această procedură mafiotă”, a subliniat Mocanu.

În esență, pentru a combate exploatarea prin muncă a lucrătorilor străini, legea prevede următoarele:

  • Se interzic subcontractorii în cazul întreprinderilor cu peste 49 de angajați;
  • Statul își asumă că va controla toate clădirile unde angajatorii oferă cazare oamenilor;
  • Statul va verifica pontajul electronic al orelor lucrate de muncitori, conform cu legislația europeană în vigoare;
  • Începând cu 2026, cel puțin 5% din firmele din industria de prelucrare a cărnii vor fi controlate de poliția financiară.

Revista germană Spiegel scrie însă că există, în continuare, o portiță prin care firmele ar putea folosi în continuare forță de muncă ieftină, printr-o excepție care spune că, în perioade aglomerate (cum ar fi vara, sezonul grătarelor) s-ar putea aduce muncitori temporari pentru a face față cererii crescute.

Totuși, această excepție este prevăzută pentru o perioadă tranzitorie de cel mult trei ani și se aplică doar în cazul prelucrării de produse din carne, nu și la abatoare.

Sute de români au plecat și vineri la muncă în Germania de pe aeroportul din Cluj
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

Pentru lege au votat conservatorii, socildemocrații, verzii și Partidul Stângii. Împotrivă s-au exprimat liberalii și populiștii de la Alternativa pentru Germania, care văd o ingerință prea mare în afacerile private și un pericol ca IMM-urile din industrie să dea faliment.

Amenzile pentru încălcarea prevederilor ajung până la 30.000 de euro. Vineri, 18 decembrie, urmează votul final în camera superioară, Bundesrat, dar având în vedere componența politică a acesteia și susținerea din Bundestag nu se așteaptă surprize.

XS
SM
MD
LG