Linkuri accesibilitate

După lovitura primită la Makiivka, armata rusă atacă noi ținte civile din Ucraina


Fotografie din 1 ianuarie 2023: salonul avariat al Spitalului regional pentru copii după un atac cu rachete rusești în orașul Herson din sudul țării
Fotografie din 1 ianuarie 2023: salonul avariat al Spitalului regional pentru copii după un atac cu rachete rusești în orașul Herson din sudul țării

Armata rusă a continuat în ultimele 24 de ore atacurile împotriva unor ținte din Ucraina, în mare parte civile, a raportat armata ucraineană în informarea sa zilnică din 3 ianuarie, o zi după ce armata rusă a recunoscut pierderi mari într-una dintre cele mai ucigătoare lovituri ale Kievului de la începutul conflictului, în urmă cu 10 luni.

Statul Major General ucrainean precizează că armata rusă a lansat șase rachete și 52 de atacuri aeriene, precum și 77 de atacuri cu sisteme de lansatoare de rachete. Toate cele șase rachete și 30 dintre atacurile aeriene au vizat infrastructura civilă, spun strategii militari ucraineni, care afirmă că antiaeriana ucraineană a doborât 27 de drone iraniene Shahed lansate de forțele ruse.

Pe de altă parte, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra arenei de hochei pe gheață din Drujkovka, în regiunea Donețk. Echipa de hochei Donbas, fostă campioană a primei ligi de hochei pe gheață din Ucraina, a folosit această sală pentru meciuri și antrenamente. Un videoclip încărcat pe rețelele de socializare a arătat ceea ce părea a fi Altair Arena în flăcări.

Consilierul prezidențial ucrainean Kirilo Timoșenko a scris pe Telegram că două persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete rusești asupra Drujkovka. De asemenea, el a adăugat că o rachetă rusească a lovit și satul Iakovlevka, aflat în apropiere.

Se pare că Rusia și-a intensificat în ultimele zile atacurile aeriene împotriva unor obiective civile din capitala Kiev și din alte orașe.

Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a „epuiza” Ucraina, a afirmat președintele Volodimir Zelenski pe 2 ianuarie, în discursul său video nocturn. „Avem informații potrivit cărora Rusia plănuiește un atac prelungit cu ajutorul dronelor Shahed”, a declarat Zelenski . „Probabil că mizează pe epuizare. Epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut pe 2 ianuarie că 63 de soldați ruși au fost uciși într-un atac ucrainean asupra unei clădiri din regiunea estică Donețk, unde erau staționați soldați ruși, într-unul dintre cele mai mortale atacuri asupra forțelor de la Kremlin de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de 10 luni.

Ucraina a declarat că bilanțul victimelor rusești de la Makiivka a fost de câteva sute de morți, dar oficialii pro-ruși au calificat acest lucru drept o exagerare.

Bloggerii militari ruși, ale căror informații au fost în mare măsură de încredere în timpul războiului, au declarat că muniția depozitată în apropierea instalației a explodat în timpul atacului și a contribuit la numărul mare de victime.

XS
SM
MD
LG