Linkuri accesibilitate

După declanșarea contraofensivei Ucrainei, Putin a semnat un număr record de decrete secrete


Vladimir Putin

În iulie 2023, președintele rus Vladimir Putin a semnat un număr record de decrete secrete - 62% din documentele prezidențiale nu au fost publicate, informează platforma „Mediazone”.

După cum consemnează publicația, între 27 și 31 iulie au fost semnate 12 decrete secrete, un număr-record pentru întregul război. Numărul de documente semnate în iulie este depășit doar de cel din ianuarie 1999, când 64% din decrete erau clasificate. Conform rezultatelor din primele șapte luni ale acestui an, 48% din totalul decretelor au fost secretizate.

Cel mai adesea, după cum observă Mediazone, decretele secrete privesc acordarea de premiere a veteranilor de război, inclusiv postum. Așadar, la începutul agresiunii ruse din martie 2022, ponderea decretelor secrete a ajuns la 54%, acum a crescut și mai mult pe fondul unei contraofensive ucrainene la scară largă, cred autorii studiului.

Mediazona a analizat toate decretele prezidențiale publicate de la începutul anului. Fiecare dintre ele are un număr de serie. Dacă lipsește un număr, înseamnă că decretul a fost declarat secret.

Între 27 și 31 iulie au fost semnate 12 decrete secrete - cele care nu au primit număr de serie de la începutul războiului. Înainte de a semna o grămadă de documente secrete, Putin i-a dat cetăţenia rusă jucătorului american de hochei Brennan Menell (Dynamo), iar imediat după lista de decrete secrete a semnat o lungă listă de premii de stat.

Dacă la începutul agresiunii ruse din martie 2022, ponderea decretelor secrete ajunsese la 54%, acum a crescut și mai mult pe fondul unei contraofensive ucrainene la scară largă.

XS
SM
MD
LG