Linkuri accesibilitate

După căderea guvernului Ludovic Orban


După căderea guvernului Ludovic Orban
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct



Am avut ieri, în ședința Parlamentului în care se decidea soarta moțiunii de cenzură, o imagine elocventă a ce înseamnă demagogia și bădărănia în politică. Au excelat în acest sens, firește, reprezentanții Partidului social-democrat, ei fiind cei dintâi interesați în demiterea guvernului Ludovic Orban.

...luări de cuvânt vehemente, unele poticnite altele delirante


În luări de cuvânt vehemente, unele poticnite altele delirante, liberalii au fost acuzați că sunt „trădători”, că servesc interese „străine”, că desconsideră nevoile și interesele „neamului”. Câțiva miniștri din guvern erau, de mai multă vreme, ținta atacurilor pesediste: e vorba de ministrul finanțelor Florin Câțu, de ministrul muncii Violeta Alexandru, de vicepremierul Raluca Turcan. Pe lista neagră a intrat de curând ministrul Sănătății Victor Costache, victimă a unei campanii intense de denigrare. Costache este acuzat că ar fi „privatizat” sănătatea, afirmație ce conține o doză mare de exagerare. Au trecut trei decenii de când Ion Iliescu proclama că „proprietatea este un moft” și iată că urmașii săi sunt și astăzi mefienți față de sectorul privat.

S-au făcut multe supoziții în legătură cu această moțiune de cenzură, s-au construit scenarii, s-au emis fel de fel de ipoteze, unele de-a dreptul fanteziste. S-a pretins că liberalii ar fi căzut la înțelegere cu social-democrații ca să sacrifice proiectul alegerii primarilor în două tururi în favoarea alegerilor parlamentare anticipate.


Ce urmează după ce guvernul Orban a căzut ? Greu de spus. Liberalii vor încerca să forțeze grăbirea alegerilor legislative anticipate, stimulați de sondajele care le sunt acum favorabile. Alegerea primarilor în două tururi nu mai e posibilă. PSD se aliază cu partidul lui Victor Ponta și vor face împreună o propunere de premier. Iar decizia o va lua președintele Iohannis care, să nu uităm, este partizan al anticipatelor. Cert e că va urma o perioadă agitată după care , însă, există – totuși - șansa să ieșim din blocajul instituțional provocat de componența actuală a parlamentului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG