Linkuri accesibilitate

Eșec în negocierile pentru Procuror UE: procesul de numire se amână iar


Dacă va avea loc o nouă negociere, numirea Procurorului European va putea fi pusă pe agenda ultimei plenare a Parlamentului, dacă nu - totul va fi amânat pentru toamnă.

A treia rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliu în legătură cu numirea viitorului Procuror European s-a încheiat fără nici un rezultat, ca și cele două precedente.

Blocajul fiind acum constatat, asta înseamnă anularea rundei prevăzute pentru 10 aprilie, data la care are loc oricum la Bruxelles un summit UE special dedicat Brexitului.

O posibilitate ar fi negocieri noi între 10 și 15 aprilie, data ultimei plenare a actualului Parlament European, iar dacă nu, va fi vorba de o amânare până în toamnă, până la formarea și structurarea viitorului Parlament European.

Dacă va avea loc o nouă negociere, atunci numirea Procurorului European va putea fi pusă pe agenda ultimei plenare a Parlamentului. Dacă nu, atunci totul va fi amânat pentru toamnă.

Și astăzi, Consiliul, compus din reprezentanții statelor membre, l-a sprijinit pe francezul Jean-Francois Bohnert, în vreme ce cei trei reprezentanți ai Parlamentului European au insistat asupra numirii Laurei Kövesi.

Într-o scrisoare către președintele Parlamentului European Antonio Tajani, al cărei text a fost obținut de Radio Europa Liberă, șeful comisiei Libe, care este unul din cei trei negociatori ai Parlamentului, Claude Moraes, scria pe 3 aprilie că Parlamentul solicitase ca șeful comitetului de selecție, care a reținut inițial numele celor trei candidați (dintre care astăzi au rămas doar doi) să fie invitat la discuții, dar că Parlamentul s-a lovit de un refuz al Consiliului.

Echipa de negociatori ai Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini și preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE). (Judith Sargentini este europarlamentara olandeză care i-a atras atenției Mariei Grapini că număra greșit voturile deputaților, la decontul manual.)

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kövesi fusese favorita anterior şi în Comisia CONT.

Miercuri 3 aprilie, Codruta Kövesi primise și sprijinul apăsat al prim-vice președintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, „o juristă de cea mai înaltă calitate, pe care o admir pentru curaj. Am lucrat cu ea timp de patru ani. În ceea ce privește poziția Comisiei, noi considerăm că este important ca ea să poată fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză a candidaților. Și am spus acest lucru foarte clar și direct autorităților române.”

XS
SM
MD
LG