Linkuri accesibilitate

Eșecul summitului SUA-Coreea de Nord și problemele de imagine ale celor doi lideri


Hanoi, 28 februarie 2019
Hanoi, 28 februarie 2019

Președintele american s-a retras de la negocieri, a anulat ultimul dejun de lucru, nu a fost semnată nici o declarație comună...

Sumitul Statele Unite – Corea de Nord de saptamina trecuta nu s-a soldat cu rezultatele asteptate. Ce urmeaza acum? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Summitul Donald Trump – Kim Jong Un a esuat, într-adevăr, el fiind oricum rodul unor evolutii aflate in afara perimetrului diplomatiei clasice. Dictatorul nord-corean avea motive sa creada ca o intilnire directa cu Donald Trump va antrena evolutii semnificative, in ciuda faptului ca negocierile de dupa summitul initial – din Singapore – nu se materializasera in progrese importante. Probabil ca aceasta convingere deriva din faptul ca, in contextul dinamicii interne americane, Donald Trump avea nevoie de un succes rasunator de politica externa. Calculul insa s-a dovedit gresit.

Președintele american s-a retras de la negocieri, a anulat ultimul dejun de lucru, nu a fost semnată vreo declarație comună si cele doua delegatii au parasit Hanoiul fara vreun acord.

Presedintele Trump a explicat ca nord-coreenii au cerut anularea tuturor sanctiunilor si că, in ciuda faptului ca se realizasera progrese, o astfel de concesie majora nu este oportuna in momentul de fata. Aceasta pozitie si faptul ca a respins un posibil acord, in conditii nefavorabile i-au atras laude lui Trump, in Statele Unite, pentru ca dovedeste ca nu este dipus sa faca orice pentru a obtine un succes personal, de imagine.

La putin timp dupa cele spuse de Donald Trump, Kim a trimis oficialitati de rang inalt – si nu doar pe negociatorul nord-corean, care ar putea fi in dizgratie – sa arate că Fenianul ar fi cerut doar ridicarea partiala a sanctiunilor si că liderul nord-corean nu intelege pozitia americană si cum masoara Washingtonul succesul.

Nord-coreenii erau dispusi sa renunta la instalatiile de la Yongbyon, o concesie semnificativa. Dar Trump a spus ca intr-o negociere, trebuie sa fi dispus sa si renunti, daca rezultatul nu este satisfacator.

Ce este de facut acum? Kim Jong Un a mizat gresit si s-a ales cu o problema de imagine, pentru ca in interior pregatise opinia publica pentru un succes, situatie fara precedent pentru el. Oficialitatile nord-coreene au spus ca liderul „ar putea pierde dorinta de a negocia”.

Pe de alta parte, Trump a revenit in tara fara sa poata demonstra eficacitatea capacitatii sale de a negocia sau abordarii non-conformiste a proceselor duplomatice. Se pare acum ca solutia ar putea fi revenirea in centrul acestui proces a Coreei de Sud, tara care are cel mai mult de cistigat daca negocierile ajung la un rezultat pozitiv.

XS
SM
MD
LG