Linkuri accesibilitate

E limpede?


Piața Primăriei din Praga, devenită loc de comemorare a victimelor Covid-19, aprilie 2021.

Jurnalul de corespondent, semnat în fiecare vineri, de la Londra, de jurnalistul Traian Ungureanu.

Epidemia face limba în care am învățat să gîndim clișee. Datorăm acestei secvențe îngăduința față de automatisme pe care logica și bunul simț le resping. Înainte de orice, comparația statistică extrasă din basme.

O auzim în fiecare zi: cutare vaccin nu e riscant. Riscul la vaccinare e de 23 sau de 123 de ori mai mic decît șansa de a fi lovit de un meteorit. Cine vrea alt argument va afla că numărul victimelor la vaccinare e mai mic decît numărul persoanelor care ne părăsesc după ce cad de pe motocicletă în garaj. Rezultă că statisticieni foarte atenți numără frecvența județeană a meteoriților sau pîndesc, strîngînd numărătoarea în brațe, la ușa garajelor.

Nu știm cine sînt aceste persoane și nimeni nu ne spune cum a ajuns la rodul muncii lor. Credem însă în asemenea comparații pentru că e vorba de meteoriți și gimnastică pe motocicletă. Ceea ce nu prea obșnuim.

Mai limpede spus ar fi: vaccinul nu seceră. Dar cine își mai permite să fie limpede?

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG