Linkuri accesibilitate

„E stranie mentalitatea noastră de sfătuitori în domenii în care nu suntem nici experți, nici cu experiență”


Alexandru Bordea
Alexandru Bordea

Jurnal săptămânal cu Alexandru Bordea.

Născut la 20 august 1984, în Severo-Kurilsk, a absolvit Universitatea de Stat, facultatea de Drept. Antreprenor și business trainer certificat CNFPA, cu peste 13 ani de experiență și 30.000 de participanți în cadrul instruirilor. Proprietar al companiilor Evenda și Bridge și co-fondator Angry Business - comunitatea ce creează și dezvoltă afaceri.

Jurnal săptămânal cu Alexandru Bordea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:01 0:00
Link direct

Luni

6:30. Eu nu înțeleg oamenii care se trezesc cu plăcere atât de matinal. Sunt sigur că nici ei nu m-ar înțelege dacă m-aș trezi la 9:00. În maxim o oră ies spre birou, fără mic dejun. Am fixată întâlnire de dimineață cu un client. 10:00. O altă întâlnire, un alt client. Companiile din Republica Moldova au început să realizeze cât de concurențială a devenit piața noastră și, la numărul în scădere al populației, antreprenorii trebuie să depună mai mult efort și resurse pentru a avea aceleași rezultate ca înainte.

11:00. 12:00. 13:00. La fiecare oră mai urmează câte o întâlnire de consultanță de afaceri din aceeași serie, cu clienții Bridge. Ora mesei, cum e tradiție de ceva ani, o petrec muncind, astăzi cu colega mea Cătălina, care e un om la multe zeci de mii prin dedicație șl pedantism. 15:00. 16:00. 17:00 În aceeași serie de întâlniri la birou, cu potențiali clienți înregistrați la consultațiile gratuite, dizolvate cu câte o cafea și ceva dulce.

18:00 - Sport. De 19 ani îl practic regulat și nu pentru că trebuie ci pentru că nu pot să nu o fac. 20:00, încă o întâlnire la birou, după care, acasă. Acolo mai sunt lucruri de făcut. 23:50, începe tura de noapte în lucru. Acum e mai clar, probabil, de ce mâine nu voi avea plăcere să mă trezesc la 6.

Marți

În ultimii ani am comunicat atât de mult cu antreprenori încât pot participa lejer la „Lupta Extrasenșilor” în care să pretind că pot citi problema înainte de a fi expusă...

Evident - 7:45. Pentru că noaptea a fost lungă, dar productivă. Am reușit să analizez cifrele de săptămâna trecută pe câteva proiecte. 9:00. Meeting cu un client într-un local. Ideea de a face vara întâlnirile de lucru la terasă este una perfectă. 10:00. Urma o întâlnire la birou. Clientul nu vine, dar nici nu previne. Poate să explice cineva, de ce atât de puțin respectăm timpul altor oameni? Că era suficient doar un apel de câteva secunde sau un mesaj. Urmează alte patru întâlniri din oră în oră. Fiecare din ele cu antreprenori care doresc să își dezvolte afacerea. În ultimii ani am comunicat atât de mult cu ei încât pot participa lejer la „Lupta Extrasenșilor” în care să pretind că pot citi problema înainte de a fi expusă. Dar, cel mai bine ce pot face este să ascult.

Ora 18:00. De mai bine de 6 ani, ziua de marți este momentul în care un grup de antreprenori participă la cursul de Coaching, acolo unde îi ajutăm să își dezvolte propria afacere oferind instrumente. Astăzi, a 29-a generație absolvește cursul de 8 săptămâni. Suntem mândri de rezultatele lor. Imediat după, mergem să sărbătorim împreună. Ascultăm poveștile lor de viață, succesele și insuccesele. Într-un moment de sinceritate ne mai povestesc despre cât de mulți le spuneau că nu merită să participe și cât de mult regretă că totuși nu au venit mai devreme la noi. E stranie mentalitatea noastră de sfătuitori în domenii în care nu suntem nici experți, nici cu experiență. 23:00 Acasă. Mâine sunt șanse de o trezire matinală.

Miercuri

Câți din cei care merg la sport o fac pentru că altfel nu își pot imagina viața?

6:20, astăzi la 7 am tenisul de câmp. Am descoperit acest sport din întâmplare, dar a devenit preferatul. De la ora 9:00 am fixate 4 întâlniri, din oră în oră. Toți - clienți la consultații. Cât de mult bucură acest interes față de dezvoltarea afacerilor! Pauza de masă o iau cu un partener de afaceri. În 30 de minute reușești să faci o retrospectivă la cele întâmplate în jumătate de săptămână. Ora 13:00 începe cu o rundă de noi întâlniri ce se termină la 17:00.

18:30 - la sala de forță. De fiecare dată când ajung aici, mă întreb câți din cei care merg la sport o fac pentru că altfel nu își pot imagina viața. 20:30. La terasa verde, cu aer răcoros de vară am stabilit încă o întâlnire de afaceri. Aici discuțiile sunt despre un proiect în realizare. După 22:00 mai rămân câteva ore cu niște prieteni în discuții neformale.

Joi

La 8:00 sunt la birou. Îmi place să lucrez atunci când e liniște aici, de aceea și în weekenduri biroul e locul preferat atunci când este de lucru. De la 10:00 la 12:00 câteva întâlniri cu clienți, iar după, merg la o emisiune unde vorbim despre riscurile unei aplicații care îmbătrânește lumea pe rețelele sociale. Se zice că această aplicație are acces la datele tale din telefon sau pot utiliza imaginile încărcate în scop personal. Isterizarea situației privind această aplicație îmi pare nefondată. Toate datele noastre de mult timp le-am oferit, fiecare din noi, fiind prezenți pe Facebook sau Google. De aceea nu merită atenție atât de multă încă una din sutele de aplicații pe care deja le avem în telefoanele noastre.

Câteva ore de lucru la birou se termină cu o nouă invitație, la emisiunea Iubește viața. După interviu, am înțeles de ce are așa titlu. Am vorbit despre multe lucruri care mi-au reamintit de ce trebuie să iubesc viața. Însă am vorbit și despre capacitatea antreprenorilor de a risca și a-și asuma responsabilitatea pentru rezultat. 20:00. Ajung la o zi de naștere unde se felicită fără pic de fățărnicie, iar discursurile neprofesioniste transmit ceea ce e adevărat și din suflet.

Vineri

Vinerea întotdeauna m-a fericit. Fie urmează fie două zile de training, fie două zile în care poți lucra și crea în liniște...

Din 2013, vinerile încep cu trezirea la ora 6:00 pentru că la 7:00 ne așteaptă antreprenorii la întâlnirile de mentorat. Aici discutăm ce au reușit să implementeze de la cursul de Coaching. De la 9:00 la 12:00 - muncă în birou, oferte de training pentru câteva companii care își doresc să instruiască angajații. Urmează o pauză de masă care e din nou combinată cu o întâlnire de lucru.

Vinerea întotdeauna m-a fericit. Și asta pentru că de obicei urmează fie două zile de training, fie două zile în care poți lucra și crea în liniște. Seara merg cu prietenii într-un local pentru un pic de relaxare și socializare, altfel decât prin Messenger.

XS
SM
MD
LG