Linkuri accesibilitate

„E timpul!” | Donald Trump le cere susținătorilor săi să iasă la proteste


Fostul președintele SUA, Donald Trump
Fostul președintele SUA, Donald Trump

Donald Trump se teme că va avea din nou de-a face cu justiția și-și cheamă susținătorii în stradă.

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump a scris pe propria sa platformă de socializare Truth Social că ar urma să fie arestat și inculpat, marți, într-un caz care vizează plăți făcute unor femei cu care a întreținut relații sexuale, pentru ca acestea să nu divulge acest lucru, între care și plăți care au fost declarate cheltuieli legitime, în declarații fiscale, pentru calcularea impozitelor.

„E timpul!” | Donald Trump le cere susținătorilor să iasă la proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Nu se știe ce are la bază această supoziție a lui Trump, că inculparea ar fi iminentă. El ar fi arestat doar dacă refuză să se pună la dispoziția procurorilor, altfel trebuie doar să treacă prin proceduri legate de inculpare. Avocați și consilieri ai acestuia spun că biroul Procurorului din New York, care investighează cazul, nu a informat că fostul președinte ar urma să fie inculpat. Unii experți cred însă că dacă asta nu s-ar fi întâmplat, Trump nu avea motive să facă informația publică.

O posibilitate ar fi însă ca Donald Trump să încerce să anticipeze anunțul pentru a stârni reacție publică și politică, și a speria procurorii cu posibile repercursiuni. În mesajul său fostul președinte și candidat prezidențial în 2024 a îndemnat susținătorii să protesteze și să „își recupereze țara”, fără să adauge și cuvântul pașnic, ceea ce readuce în memorie cele întâmplate la 6 ianuarie 2021 când suporterii săi au atacat Congresul.

O altă teorie este că Trump vede într-o posibilă inculpare un impuls electoral, campania sa fiind în pierdere considerabilă de viteză și popularitate. De altfel, anunțului din Truth Social i-au urmat cereri de contribuții electorale și un prim miting electoral la Waco, în statul Texas, sâmbătă. În comentarii recente după cel inițial, Trump a scris cu majuscule. „E timpul! Nu putem permite ca asta să continue. Ne ucid națiunea în timp ce noi nu acționăm ci doar privim. Trebuie să salvăm America. Protestați, protestați, protestați!”.

Dacă va fi inculpat, Trump poate tergiversa, dar doar cu ajutorul rivalului său politic, guvernatorul de Florida, Ron DeSantis, ceea ce e puțin probabil. Chiar și așa însă în cele din urmă el ar trebui să se predea pentru a trece prin procedurile legale. Dacă asta se va întâmpla, forțele de ordine din New York se pregătesc să facă față potențialelor probleme de securitate, ținând cont de neobișnuita împrejurare, unică în istoria Americii, ca un fost președinte să fie inculpat penal și de antecedentele sprijinitorilor lui Trump.

Biroul procurorului a spus că încercări de a intimida nu vor fi tolerate. S-a aflat din surse care nu au dorit să își facă publică identitatea că, până să ia o decizie, marele juriu care urmează să se pronunțe ar mai trebui să audieze un martor, ceea ce – spun experți – înseamnă că juriul nu ar fi votat încă cu privire la inculpare.

XS
SM
MD
LG