Linkuri accesibilitate

E vinovat sau nu agricultorul care ne vinde ardei cu plumb?


Imagine generică
Imagine generică

Cum poţi să-ţi otrăveşti concetăţeanul şi să dormi liniştit? De ce nu întrezăreşti în toată chestia asta un pericol pentru tine?

Am scris deunăzi despre agricultorii care îşi irigau terenurile cu apă din rîul Bîc şi care ne ofereau ardei şi ceapă cu mult plumb. Eu unul am o părere proastă despre aceşti agricultori. S-au făcut însă auzite voci ritoase care au declarat că vina e în altă parte. Să încercăm să ne lămurim.

Vocile ritoase au scos în evidenţă vina organelor de control. Acestea ar trebui, în mod normal, să ne apere de toate produsele alimentare dubioase. E adevărat că există multe nedumeriri legate de activitatea controlorilor moldoveni care de multe ori dau impresia că sunt orbi de-a binelea. ANSA şi alte organe de control ar trebui să elimine absolut toate alimentele dubioase. Să nu mai existe „harbujei” care mă trimit la spital şi nici ardei cu plumb. Dar chiar şi aşa, chiar existînd vina organelor de control, devin mai frumoşi şi mai nevinovaţi cei care îşi udă legumele cu apă din Bîc? Mă îndoiesc.


Vocile ritoase au precizat de asemenea că Moldova întreagă e poluată şi că în atari condiţii agricultorii nu mai au nici o vină. Ce să facă sărmanii? Ei bine, sunt doar parţial de acord. O fi Moldova poluată, fireşte, dar există ape mai murdare şi mai puţin murdare, există terenuri mai bucşite cu chimie şi mai curate. Nu poate găsi agricultorul altă apă în afară de cea din Bîc? Păi, să nu facă agricultură. De ce eu trebuie să bag plumb în mine? Numai din cauză că agricultorii aceia nu au altă apă la îndemînă?

Vocile ritoase scot în evidenţă şi legislaţia imperfectă. Anume ea, legislaţia, ar fi chipurile de vină. Dar cine face legislaţia asta? În mod sigur nu eu. Şi atunci de ce trebuie să mănînc ardei cu plumb dacă nu eu o fac?


Aşa sau altfel, există cel puţin o vină legată de moralitate. Aceşti agricultori care ne bagă plumb în burţi ştiu foarte bine că ne otrăvesc. Şi îi cam doare-n cot! Cum poţi să-ţi otrăveşti concetăţeanul şi să dormi liniştit? De ce nu întrezăreşti în toată chestia asta un pericol pentru tine? Trebuie să supravieţuieşti şi să faci bani? Dar poate faci banii aceştia altfel, fără să otrăveşti oamenii? De aceea, zic aşa: aceşti oameni sunt vinovaţi şi ar trebui pedepsiţi.

XS
SM
MD
LG