Născut la 21 iulie 1963. s.Vorniceni, Strășeni. Absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Activează la Institutul National Medicină Urgentă ca medic chirurg în urgențe si chirurg consultant pe AVIASAN.
Luni
Se instalează o stare de suspiciune și frică
Și o dată ce primele raze ale dimineții, s-au strecurat prin geam anunțând începutul unei săptămâni de primăvară cu forfota și gălăgia caracteristică unei vieți tumultoase de oraș. După revenirea din somnul dulce de dimineață, cu ajutorul unei porții bune de apă rece vărsată peste corpul încă moleșit, dispare ultima speranță de a mai lenevi un pic. O frumoasă dimineață de primăvară împodobită cu tot de ceea ce are nevoie o adevărată zi de luni. Dar totuși ceva lipsește, alaiul de sunete ce se revarsă de obicei de pe străzile orașului, din curțile școlilor și grădiniților. O liniște apăsătoare așternută peste oraș. Revin gândurile alungate de aseară despre pandemie, COVID-19, stare de urgență. La spital, pacienții externați mai rapid decât ar fi trebuit pentru a recupera timpul necesar în pregătirile personalului medical și staționarului să țină piept fluxului de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 din oraș și republică. La moment, informație puțină, oficialii tac ori spun jumătate de adevăr. Colegii vorbesc în șoaptă, printre lucrătorii medicali apar primii infectați și suspecți de infectare. Nu se vorbește cu glas tare și se instalează o stare de suspiciune și frică.
Da, are dreptate fostul președinte Trăian Băsescu – se întârzie cu măsurile de prevenire ce trebuiesc luate, iar fiecare zi de întârziere va fi plătită cu sănătate și vieți pierdute. Vom alerga din urma infecției, până când va lua cât va dori. Păcat, am fi putut să-i dăm mai puțin.
Marți
Începe garda de 24h. După chipurile colegilor, văd că nu va fi ușor. Chiar dacă în staționar sunt pacienți mai puțini, au rămas cei mai gravi, iar timpul acordat fiecărui s-a triplat. Echipamentul necesar pentru a lucra cu pacienții infectați e modest . În secția de primire și internare aceeași incertitudine. Fiecare pacient nou venit este potențial infectat. Chiar nu înțeleg de ce oamenii mint chiar și atunci când este pusă la bătaie sănătatea și viața lor, dar și a celor din jur. Am spus de multe ori pacienților că adevărul pentru doctori este o componentă importantă în succesul vindecării și nu există nici un motiv să mintă când au nevoie de ajutor. Acum vom simți cu toții rezultatele obiceiului de a minți. Pe viitor vom înțelege că dacă protejăm aproapele nostru, ne protejăm și pe noi înșine.
Seara citesc un articol de ziar. Cel mai negru Paște in istoria noastră. Rușii ne-au omorât, intenționat, 2.000 de români. Bebelușii, vii, au fost acoperiți de var. Masacrul de la Fântâna Albă. Pe 1 aprilie 1941, în Postul Paștelui, între 200 și 2.000 de români din Bucovina de Nord au fost uciși de către trupele sovietice în momentul în care încercau să treacă granița dintre URSS și România.
Miercuri
Spitalul este inclus deja oficial în circuitul tratamentului pacienților CoVID-19. Devenim toți potențiali infectați. Apar noi cazuri confirmate de infectați printre medici și asistenți. Oficial nu se anunță, informațiile fiind culese de la colegi și transmise mai departe. Nu prea înțeleg de ce se ascunde adevărul. Un administrator bun trebuie să-și protejeze angajații prin a-i informa în timp util, pentru a preveni alte îmbolnăviri.
Joi
Niciun doctor din lume nu te poate însănătoși dacă tu nu îți dorești aceasta cu adevărat
Dacă am fi luat BINELE de la generațiile de până la noi, am fi pus BINELE nostru și transmis generației viitoare, omenirea s-ar fi dezvoltat mai armonios. Însă, din păcate se merge pe varianta de a distruge temelia, urmând să se construiască din nou. Sănătatea este un dar primit la naștere, iar dacă nu ne vom îngriji de ea, atunci nu vom izbuti să facem alte lucruri frumoase în viața asta. Niciun doctor din lume nu te poate însănătoși dacă tu nu îți dorești aceasta cu adevărat. La spital sunt luate măsuri suplimentare de carantină, colegii devin un pic mai tensionați. Atitudinea populației derutează doctorii. Noi acceptăm lupta cu toate riscurile și pericolul care ne paște nu ne sperie, dar grija cea mare o ducem pentru familia de acasă. Gândul că poți infecta omul drag, este insuportabil. Periodic cineva dă frâu liber emoțiilor:
„- Ce nu e clar? Stați acasă!!!”
însă cuvintele trec pe alături celor cărora le sunt adresate.
Vineri
Odată ce a fost luată decizia (de către autorități) de a include spitalul în circuitul de tratament a pacienților infectați cu COVID-19 din oraș și republică – cazurile mai grave - , medicii și tot stafful medical s-a conformat. După un șir de întrebări fără răspunsuri, s-a ajuns la concluzia că trebuie să facem cu toții ceea ce știm mai bine – să tratăm pacienții. Încet dar sigur apare în spital încrederea și calmul, atât de necesare în asemenea criză. Suntem conștienți că ne așteaptă săptămâni de muncă asiduă.