Linkuri accesibilitate

De ce moldovenilor nu le convine Partidul Ecologist?


Vox populi: Ce spun oamenii întâlniţi pe străzile Chişinăului despre schimbările climatice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:35 0:00

Vox populi: Ce spun oamenii întâlniţi pe străzile Chişinăului despre schimbările climatice

De ce moldovenilor nu le convine Partidul Ecologist?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Mărturisesc că am avut o mare nedumerire în toţi aceşti 30 de ani de independenţă. Nu am putut să înţeleg şi nu înţeleg nici acum de ce moldovenii nu sunt reprezentaţi în Parlament de un partid ecologist? Nu că aş fi fanul unui anumit partid, dar avem aici o sumedenie de probleme de natură ecologică şi, cu toate acestea, partidul ecologist e mereu neglijat de moldoveni.

Lucrurile se prezintă aici în felul următor: râurile sunt mai toate otrăvite, solul e bucşit de pesticide, aerul e poluat, gunoiştile dubioase au invadat ţara, nu avem staţii de epurare a apelor şi nu ştim să prelucrăm deşeurile. Suntem deci pe buza prăpastiei, dar nu vrem să alegem ecologişti în Parlament. Un detaliu curios e acela că vrem să intrăm în Europa, acolo unde partidele ecologiste sunt mereu prezente în legislative şi unde au o mare influenţă. M-am gândit multă vreme de ce moldovenii nu vor să voteze un partid ecologist şi am conchis, la un moment dat, că pesemne nu le plac oamenii din acest partid. Dar acum mi se pare că moldovenilor pur şi simplu le e totuna de ecologie, cred că moldovenii nu sunt interesaţi de apa pe care o beau şi de aerul pe care îl respiră. Ei sunt atraşi numai de geopolitică şi de facerea banilor.

Aici, în acest spaţiu al tranziţiei eterne, castelul şi maşina contează mai mult decât aerul, apa şi solul. Un gard înalt în jurul casei contează mai mult decât calitatea legumelor şi fructelor pe care le dai copiilor. Voi aveţi siguranţa că legumele şi fructele pe care le cumpăraţi în pieţe sunt OK? Eu nu o am de la începutul anilor 90. Duminică, Partidul Verde Ecologist nu au luat nici un procent. Au votat pentru el doar 1200 de moldoveni. Şi dacă ar fi numai acest partid la mijloc. E vorba de ecologie pe care moldovenii au aruncat-o demult la tomberon.

XS
SM
MD
LG