Linkuri accesibilitate

Ecoprotest sau ecoterorism?


Manifestaţie a organizaţiei Extinction Rebellion la Berlin
Manifestaţie a organizaţiei Extinction Rebellion la Berlin

Poliţia germană a percheziţionat locuinţele unor activişti ai organizaţiei „Letzte Generation” – „Ultima generaţie” – care în ultimele luni au participat la acţiuni de protest

170 de poliţişti au participat la descinderi în locuinţele unor eco-activişti din şapte landuri federale - inclusiv în landul Berlin.

Ecoprotest sau ecoterorism?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

Acţiunea poliţiei a fost ordonată de către procuratura generală a landului Bavaria. În ultimele luni, autorităţile bavareze au intervenit de mai multe ori împotriva activiştilor climatici care au organizat proteste, lipindu-se de asfalt pentru a opri circulaţia sau de obiecte din diferite muzee.

Activiştii din organizaţia „Ultima generaţie” cer guvernului să treacă imediat la remedierea politicii din domeniul mediului şi să impună legi în vederea trecerii rapide la folosirea exclusivă a energiei regenerabile.

Revendicările radicale ale eco-organizaţiei au fost respinse de politicieni, inclusiv de către reprezentanţii partidului ecologist care fac parte din coaliţia guvernamentală social-democrat/ecologist/liberală din Berlin.

Deşi numeroşi activişti au fost amendaţi sau temporar reţinuţi de către poliţie, protestele au continuat în diversele centre urbane ale Germaniei.

Cele mai dure măsuri contra activiştilor le-a luat landul Bavaria. Nu întâmplător tocmai procuratura acestui land a ordonat descinderile amintite.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii, Klaus Ruhland a explicat presei că acţiunea a fost determinată de faptul că activiştii s-ar fi făcut vinovaţi de infracţiuni financiare. Pe de altă parte, unii dintre ei sunt suspectaţi de sprijinirea unui grup infracţional.

Unii politicieni chiar au susţinut că activiştii din Ultima Generaţie ar pune la cale acţiuni violente, calificându-i drept „eco-terorişti”.

Ecoactivismul nu poate fi taxat drept ecoterorism

Acest calificativ, susţin experţi citaţi de presa germană, este o exagerare. Ecoactivismul nu poate fi taxat drept ecoterorism, precum s-au pronunţat public şi politicieni bavarezi.

Împotriva a şapte activişti s-a deschis o anchetă penală, deoarece procuratura îi acuză de formarea unui grup infracţional. Doi dintre ei sunt suspectaţi de a fi plănuit să avarieze gazoductul Ingolstadt-Trieste. Cu toţii sunt învinuiţi că au înfiinţat un cont bancar pentru organizaţia „Ultima generaţie”, adunând donaţii de peste 1,4 milioane de euro. Banii ar fi fost folosiţi pentru achitarea amenzilor aplicate activiştilor care au participat la proteste neaprobate de către autorităţi. Totodată, spune procuratura, banii au mai fost folosiţi şi pentru comiterea altor fapte penale. Potrivit radioteleviziunii publice, investigaţiile nu-i au în vizor pe donatori.

Comentând descinderile, ministra de interne, social-democrata Nancy Faeser a declarat că statul de drept nu va admite încălcarea legilor, iar autorităţile vor lua măsurile de rigoare, legale.

Ecoactiviştii au declarat că acţiunile lor sunt justificate şi vor continua, pentru că sunt „proteste legitime”.

În legătură cu protestele ecoactiviştilor germani, poliţia a înregistrat anul trecut peste 1.600 de infracţiuni.

Purtătoarea de cuvânt al organizaţiei „Ultima generaţie” din Berlin, Aimée von Baalen, a declarat televiziunii că acţiunile de protest vor continua.

Totodată, ea a mai spus că are încredere în statul de drept şi, ca atare, nu îi este frică de un proces.

XS
SM
MD
LG