Linkuri accesibilitate

Eleva care va fi eliberată de la trei examene de BAC: „Vreau să urmez o carieră în aviație”


Patricia Caraman, eleva cu trei de 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat
Patricia Caraman, eleva cu trei de 10 din oficiu la examenul de Bacalaureat

Patricia Caraman se numără printre cei patru elevi care vor fi eliberați de la trei examene de Bacalaureat, cu nota 10 din oficiu. Tânăra este din Chișinău și va absolvi Liceul „Aristotel”, unde a învățat la profilul umanist. Provine dintr-o familie de medici și visează să devină pilot.

Într-o discuție cu Europa Liberă, Patricia a povestit că se aștepta să fie eliberată de la examenele la limba română, istorie și engleză. Deține certificatul Cambridge English, iar la celelalte două discipline a obținut locuri de frunte la olimpiadele republicane, la care participă de mai mulți ani. Se bucură de succesele pe care le-a obținut, dar spune că acestea au „un preț”.

„Mai puțină odihnă, mai ales în perioadele în care se desfășurau olimpiadele. Pentru că până ajungi la olimpiada republicană, ai de trecut de cea de sector și municipală. Și mai mult se limitează timpul liber, timpul de comunicare, de socializare. Evident, trebuie să te concentrezi dacă intenționezi să obții anumite performanțe”, afirmă Patricia.

Patricia Caraman împreună cu Sorocean Inga, profesoară de limbă și literatură română, la Concursul Național de Eseuri, organizat de Muzeul Național de Literatură cu genericul „3 întrebări pentru scriitorul meu preferat”
Patricia Caraman împreună cu Sorocean Inga, profesoară de limbă și literatură română, la Concursul Național de Eseuri, organizat de Muzeul Național de Literatură cu genericul „3 întrebări pentru scriitorul meu preferat”

Eleva va susține doar examenul la alegere. Deși este la profil umanist, a ales matematica, pentru că îi place această disciplină și pentru că are tangențe cu profesia pe care și-o dorește, cea de pilot.

„O să merg în aviație. Acum aleg academia la care urmează să studiez. Mă fascinează acest domeniu și mă regăsesc în el. Părinții mei sunt medici, nu avem piloți în familie, voi fi prima”, spune tânăra zâmbind.

Este mulțumită de studiile pe care le-a făcut la liceu, în special, pentru că a avut un alt model învățare. Și-a putut alege obiectele și astfel s-a concentrat pe disciplinele care o pasionează și care o vor ajuta în viitor. Ea crede că programa școlară la unele obiecte este învechită.

„La română, spre exemplu. Profesoara noastră se uita după curriculum, dar mai mult venea cu prezentările sale, adică ea respecta programa școlară, dar nu se lucra doar după manual. Asta, într-adevăr, ajută foarte mult”, spune Patricia.

Patricia Caraman, alături de alți câștigători ai Olimpiadei Republicane la istoria românilor și universală
Patricia Caraman, alături de alți câștigători ai Olimpiadei Republicane la istoria românilor și universală

Tânăra nu crede că programa școlară trebuie simplificată, ci modernizată, ca să fie în pas cu timpurile. Ea nu-și vede viitorul în Moldova.

„Aș pleca doar din cauza profesiei pe care vreau să mi-o aleg, dar în Moldova ai putea să-ți construiești un viitor. Depinde, într-o anumită măsură, de condițiile pe care ți le oferă statul, însă tu, dacă ai ambiții, ești determinat să obții ceva, obții oriunde”, a spus Patricia Caraman Europei Libere.

Ceilalți elevi eliberați de la trei examene de Bacalaureat sunt de la liceul „Mihai Eminescu” din Bălți și de la un liceu privat din Chișinău. Pe 7 iunie, ei vor fi felicitați de Ministerul Educației.

În total, în sesiunea curentă de Bacalaureat, 93 de absolvenți au primit două note de 10 din oficiu. De asemenea, 2.594 de elevi vor avea 10 la limba străină, cei mai mulți din ultimii 10 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG