Linkuri accesibilitate

Elmar Brock: „Am auzit multe promisiuni făcute de liderii politici de la Chişinău, dar nu şi despre realizarea lor”


Eurodeputatul german Elmar Brok, membru al Comisiei pentru afaceri externe
Eurodeputatul german Elmar Brok, membru al Comisiei pentru afaceri externe

Pe marginea unei dezbateri la Fundația Konrad Adenauer la Chișinău.

Link direct


Aflat într-o vizită la Chişinău, deputatul popular european Elmar Brok, membru al Comisiei pentru afaceri externe, a declarat că invocarea excesivă a argumentului geostrategic sau a „pericolului rusesc” de către politicieni moldoveni poate duce la discreditarea ideii europene. La o întâlnire cu liderii opoziției extraparlamentare, Brok a mai declarat că Partidul Popular European urmărește cu îngrijorarea aplicarea reformei electorale dar nu poate lua decizii în numele cetățenilor moldoveni. Corespondenta noastră relatează de la dezbaterea organizată miercuri de Fundaţia Konrad Adenauer:

„Pe parcursul anilor am auzit multe promisiuni făcute de liderii politici de la Chişinău, dar nu şi despre realizarea lor”, a spus din capul locului euro-deputatul german Elmar Brok. Oricât de important ar fi argumentul geostrategic sau teama ca forţele pro-ruse să ajungă la putere în Republica Moldova, acesta nu poate fi mai presus de valorile europene esențiale cu care nu se negociază, şi anume statul de drept şi supremația legii, ce presupun lupta cu flagelul corupției şi un sistem judiciar credibil, a ţinut să precizeze reprezentantul Partidului Popular European în Parlamentul UE.

Elmar Brok, flancat de liderii opoziţiei Maia Sandu şi Andrei Năstase
Elmar Brok, flancat de liderii opoziţiei Maia Sandu şi Andrei Năstase

Elmar Brok a recunoscut că pe undeva oamenii din satele şi oraşele mici din Republica Moldova nu au fost suficient informați despre aceste valori şi că un nivel de trai mai bun e atunci când sunt respectate toate cerințele.

Pentru cei care au intenţia de a duce cu zăhărelul atât pe partenerii europeni, cât şi pe alegătorii, Elmar Brok a avut următorul mesaj:

De ce să finanțăm un sistem unde beneficiază oligarhii, nu cetăţenii obișnuiți? Putem avea probleme şi acasă, cu contribuabilii europeni. Oamenii nu trebuie să creadă că noi nu observăm acest lucru, că suntem proşti şi nu vedem...

„Dacă se invocă permanent argumentul geostrategic, dacă nu se face o schimbări pentru cetăţeni, dacă cetăţenii nu au o viaţă mai bună, dacă nu se bucură de mai multe libertăți, atunci această situație discreditează ideea europeană. Desigur, nu putem avea o transformare totală din primele zile, dar oricum trebuie să fie un anumit progres credibil. De ce să finanțăm un sistem unde beneficiază oligarhii, nu cetăţenii obișnuiți? Putem avea probleme şi acasă, cu contribuabilii europeni. Oamenii nu trebuie să creadă că noi nu observăm acest lucru, că suntem proşti şi nu vedem”.

Totuşi, euro-deputatul Elmar Brok le-a transmis partenerilor moldoveni din PAS şi PPDA, formaţiuni care au aderat recent la PPE, să nu aştepte ca din capitalele occidentale să vină cineva şi să dea indicații, totul este în mâinile cetățenilor Republicii Moldova, ei trebuie să decidă ce doresc.

Igor Munteanu
Igor Munteanu

După ce au trecut în revistă condiţiile în care activează partidele de opoziţie extraparlamentare, analistul Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS Viitorul, i-a întrebat pe Maia Sandu şi Andrei Năstase cum au de gând să câştige încrederea celor 40-50% din indeciși care nu mai au încredere în niciun partid politic.

Igor Munteanu este de părere că opoziţia are obligaţia să se reinventeze, mai ales că şi guvernarea îşi schimbă programul de guvernare din mers. Populația a obosit de retorica rigidă, iar forțele politice pot să sugereze soluții de dezvoltare în provincie.

„Există o diferență crasă de resurse la care au acces în acest moment partidele din opoziția de dreapta, asta se numește în teoria politică inegalitate de şanse, respectiv partidele de opoziţie trebuie să facă maximum pentru ca să inoveze discursul, să ajungă la cetățean prin mai multă creativitate, prin umor, satiră politică, care lipsește aproape deplin în Republica Moldova, dar pentru ca să ajungă la omul amărât de la firul ierbii ar trebui într-un fel nu doar să facă marșuri turistice, dar trebuie să vizualizeze beneficiile pe care ar putea să le aducă acestor localități uitate de Dumnezeu. Cetățeanul vrea vorbe şi în acelaşi rând vrea să mergi împreună cu el spre o anumită destinație, care să-i îmbunătățească condiția socială”.

Analistul Igor Munteanu i-a îndemnat pe liderii opoziţiei care invocă faptul că nu au acces la televiziuni şi nici resurse financiare suficiente să ia la pas Moldova profundă şi să vorbească în limbajul oamenilor despre teme complicate, dar inevitabile în campania electorală ce urmează, teme precum cine a beneficiat de frauda bancară, cine profită de la contractele de energie, cine controlează întreprinderile de stat care înregistrează pierdere dar de pe urma cărora cineva se îmbogățește.

Previous Next

XS
SM
MD
LG