Linkuri accesibilitate

Energia electrică, mai scumpă în orele de vârf | Claca, păstrată în unele sate din R. Moldova 


Economie de curent pe străzile din Chișinău, octombrie 2022
Economie de curent pe străzile din Chișinău, octombrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova cumpără energie electrică, în premieră, de pe bursa de energie electrică din România. Primele cantități de curent electric achiziționate de la operatorul pieței de energie electrică din România – OPCOM, au fost folosite duminică în Republica Moldova, scrie NewsMaker, citându-l pe secretarul de stat Constantin Borosan, de la Ministerul Infrastructurii. Cantitățile livrate de energie variază de la oră la oră, între 20 MW și 125 MW. Și prețul energiei electrice primite de peste Prut variază, astfel în orele de vârf prețul pentru energie este mai mare, de aceea autoritățile recomandă în continuare să se facă economie în orele de vârf: între 7:00 și 11:00 dimineața și seara între orele 18:00 și 23:00. Achiziția de energie electrică din România se face cu o zi înainte de livrarea fizică a energiei.
  • Republica Moldova ar putea trece cu bine de luna noiembrie, chiar dacă Gazprom a confirmat că va livra un volum redus de gaze naturale, la fel ca în octombrie. Autorităţile afirmă că planul de economisire dă rezultate şi în plus există şi rezerve, iar vremea rămâne destul de caldă, notează TVR Moldova. Volumul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi care ar urma să fie livrat de concernul rus și în luna noiembrie, acoperă aproximativ 50 la sută din consumul celor două maluri ale Nistrului, conform estimărilor autorităților de la Chișinău. În noiembrie, prețul pentru o mie de metri cubi de gaze va fi de 821 de dolari. Experţii citați de jurnaliști spun însă că dacă Republica Moldova nu va continua să economisească, ar putea avea probleme cu furnizarea energiei electrice.
  • Folosirea păcurii drept combustibil în înlocul gazelor naturale e o soluție ieftină, dar nu tocmai bună pentru mediu, scrie Agora, analizând decizia potrivit căreia Centrala Electrică cu Termoficare, Sursa I, din Chișinău, trece la funcționarea pe bază de păcură. Emisiile care sunt eliminate după arderea păcurii înrăutățesc calitatea aerului, iar impactul se răsfrânge atât asupra vegetației și faunei, cât și asupra sănătății oamenilor, atrag atenția experții. Fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu a declarat publicației online că în actualele condiții, arderea păcurii pentru producerea energiei termice este o soluție „de moment”, dar ar trebui să fie atașate urgent instalații de captare a emisiilor, în special a celor de dioxid de carbon și sulf.
  • Fermieri din diferite raioane ale Republicii Moldova au discutat cu președinta Maia Sandu despre problemele cu care se confruntă din cauza secetei, a costurilor înalte la carburanți și a dificultăților la export. Potrivit Anticorupție, Maia Sandu consideră că agricultura moldoveană are nevoie de abordări moderne, de bătaie lungă. Șefa statului a mai spus că agricultorii trebuie să cultive culturi rezistente la secetă și să folosească noi metode eficiente de cultivare, iar autoritățile, la rândul lor să sprijine prin subvenții gospodăriile agricole care se modernizează.
  • La un nou protest antiguvernamental organizat duminică de Partidul Șor au apărut, potrivit poliției, foști angajați ai forțelor de ordine, purtând panglici albastre la mâini, și care dădeau indicație persoanelor din mulțime „în scop de destabilizare”. Ziarul de Gardă scrie că poliția a reținut mai multe persoane care ar fi mers la manifestația Partidului Șor cu scop de destabilizare. De asemenea, protestatarii au blocat o parte a bulevardului Ștefan cel Mare, deși poliția le-a cerut să-și continue protestul în coloană pe stradă București. Între protestatari și polițiști au avut loc altercații.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, pe Facebook este popular un reportaj al TV8 despre „clacă” – o tradiție uitată de moldoveni, dar care mai este păstrată în unele sate, inclusiv în localitatea Bujor din Hîncești.
  • Pe această rețea, este citită cu predilecție și știrea Europei Libere despre un nou schimb de prizonieri dintre Ucraina și Rusia, fapt ce a dus la eliberarea a 52 de ucraineni: ofițeri, medici, sergenți și soldați.
  • Publicul de pe Instagram citește postarea TV8 despre evenimentul de comemorare a regretaților artiști Doina și Ion Aldea-Teodorovici, la 30 de ani de când și-au pierdut viața într-un tragic accident rutier.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG