Linkuri accesibilitate

Entuziasmul pro-european riscă să se reducă, încetinind „desprinderea” de Rusia (IPN/ Dionis Cenușa)


Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic
Moldova - morning Press Review photo, newspapers, genereic
Revista matinală a presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00



Agenția de presă „IPN” publică o analiză semnată de Dionis Cenușa, despre rolul asistenței UE în desprinderea Moldovei de Rusia. Autorul atrage atenția din capul locului că politica externă a Moldovei mișcă țara, cel puțin din perspectivă diplomatică, în direcția Uniunii Europene, dar schimbările practice din politica internă au o viteză mai inferioară, consideră Dionis Cenușa. În opinia lui, tentativele de a grăbi artificial unele reforme majore au generat deocamdată efecte adverse, cu costuri politice, care se acumulează, pentru guvernarea de la Chișinău. Autorul se mai referă la ceea ce numește - povara energetică, rezultată din desprinderea de Rusia, menționând că reformarea sectorului energetic și disponibilitatea finanțării europene sunt principalele modalități de depășire a dependenței energetice de Rusia. Una din concluziile formulate de Dionis Cenușa este că fără o agendă europeană clară și inclusivă entuziasmul pro-european curent din societate riscă să se reducă, alterând apetitul pentru reforme și încetinind desprinderea de sfera de influență a Rusiei.

Reporterii Ziarului de Gardă scriu despre decizia Comisiei de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova care a respins dosarele a 63 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au solicitat accederea în avocatură. Președintele Comisiei de licențiere, Adrian Tabîrță a precizat pentru jurnaliști că dosarele candidaților au fost respinse având în vedere noile modificări operate la Legea cu privire la Avocatură. Potrivit acestora, judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.

Portalul Anticorupție.md citează datele Barometrului Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale. Potrivit acestuia, aproape 22% din cetățenii Republicii Moldova au credite în bănci, sub 10 la sută se creditează la organizațiile de creditare nebancară, iar peste 8% obișnuiesc să se împrumute de la rude și prieteni. Potrivit studiului, în funcție de vârstă, cei mai deschiși pentru a lua împrumuturi de la bănci sunt persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani. Cercetarea mai arată că peste 47% din cei care au împrumuturi întâmpină dificultăți pentru a achita ratele la timp, iar un sfert din ei au restanțe și întârzie cu plățile.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street.com îl citează pe președintele Moldova Gaz, Vadim Ceban cu declarația că este puțin probabil ca costul gazelor naturale importate din Azerbaidjan să fie mai mic ca la Gazprom. În același timp, Ceban a menționat că Republica Moldova este pregătită încă de la finele anului 2019 să importe gaze din alte surse prin conductele din sudul țării. Reporterii amintesc că autoritățile moldovene și-au anunțat intenția de a coopera cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaze naturale, vicepremierul Andrei Spînu participând săptămâna trecută la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG