Linkuri accesibilitate

Epidemia de coronavirus - situația din Bulgaria


Controale medicale la aeroportul din Sofia, Bulgaria, februarie, 2020
Controale medicale la aeroportul din Sofia, Bulgaria, februarie, 2020

Guvernul bulgar a anunțat măsuri împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus și de asigurare cu materiale de protecție. Numărul bolnavilor depistați rămâne la patru. Numai în orașul Gabrovo vor fi verificate 140 de cazuri noi.

Sunt verificate peste 300 de persoane care au fost în contact cu cei patru purtători ai virusului. Printre cei testați sunt câteva zeci de pensionari de la azilul de bătrâni Gabrovo. Nu au fost încă depistat pacientul zero care au adus coronavirusul în Bulgaria.

Au fost anulate toate evenimentele, excursiile și adunările în aer liber...

Campionatul de fotbal va continua cu stadioane goale. De patru ori pe zi va fi dezinfectat transportul în comun în orașele mari.

În spitalele de la Plevna și Gabrovo, unde se află cei patru bolnavi, vor fi internați numai pacienții cu urgențe și persoanele cu simptome de Covid-19.

Șeful statului major național antiepidemic, prof. Ventsislav Mutafciiski, a avertizat că în scopul economisirii de teste nu vor fi testate persoanele care nu prezintă simptome ale coronavirusului. Vor fi amenajate alte câteva laboratoare pentru teste.

Ventsislav Mutaftchijski
Ventsislav Mutaftchijski

Guvernul a cerut companiilor specializate lansarea rapidă în producție de măști și alte echipamente de protecție care lipsesc acum nu numai în farmacii, dar și în clinici și spitale. Din Turcia este așteptat un prim lot de astfel de echipamente convenit de primul ministru Boiko Borisov cu președintele Regep Tayyp Erdogan. Din rezerva de stat au fost asigurate 100 000 de tone de dezinfectant.

Primul ministru Boiko Borisov a anunțat formarea unor echipe mixte de medici și polițiști la toate punctele de frontieră.

Persoanele care sosesc din zone afectate de coronavirus vor fi supuse unei carantine la domiciliu de 14 zile. Caracterul benevol al măsurii și absența unui control a provocat critici din partea medicilor epidemiologi.

Confederația sindicatelor independente a avertizat că nu există noțiunea de „carantină benevolă” la domiciliu.

Situația este foarte gravă și impune izolare controlată pe o perioadă de 14 zile...

Pentru a dezamorsa acțiunile de protest ale asistentelor medicale care cer un salariu cel puțin egal cu două salarii minime, guvernul a anunțat triplarea retribuției pentru orele de noapte. Protestatarele care se află într-o tabăra de corturi sub ferestrele Consiliului de miniștri au anunțat sistarea tratativelor și au cerut demisia guvernului.

XS
SM
MD
LG