Linkuri accesibilitate

Erdoğan: Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze „teroriști” în Turcia pentru candidatura la NATO


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Suedia și Finlanda trebuie să deporteze sau să extrădeze până la 130 de "teroriști" în Turcia înainte ca parlamentul turc să aprobe ofertele lor de aderare la NATO, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Cele două state nordice au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar ofertele lor trebuie aprobate de toate cele 30 de state membre NATO. Turcia și Ungaria nu și-au aprobat încă cererile.

Turcia a declarat că Suedia, în special, trebuie mai întâi să adopte o poziție mai clară împotriva a ceea ce consideră a fi teroriști, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl acuză de o tentativă de lovitură de stat în 2016.

„Am spus că. dacă nu ne predau teroriștii, nu putem trece aprobarea cererii de aderare la NATO prin parlament”, a declarat Erdoğan într-un interviu, referindu-se la conferința de presă comună pe care a susținut-o alături de premierul suedez Ulf Kristersson, în noiembrie, anul trecut. „Ca să treacă de parlament, în primul rând trebuie să ne predați mai mult de 100, în jur de 130 dintre acești teroriști", a adăugat președintele Turciei.

Politicienii finlandezi consideră că cererea lui Erdoğan este o reacție temperamentală la incidentul de săptămâna trecută de la Stockholm, când o efigie a liderului turc a fost spânzurată în timpul unui protest de mici dimensiuni.

„Trebuie să fi fost o reacție, cred, la evenimentele din ultimele zile”, a declarat ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, pentru postul public de televiziune YLE. Haavisto a declarat că nu are cunoștință de noi cereri oficiale din partea Turciei. Ca răspuns la incidentul de la Stockholm, Turcia a anulat o vizită planificată la Ankara a președintelui parlamentului suedez, Andreas Norlen, care, în schimb, a sosit luni la Helsinki.

„În Finlanda și în Suedia avem libertate de exprimare. Nu o putem controla”, a declarat președintele parlamentului finlandez, Matti Vanhanen, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Norlen.

Separat, tot luni, premierul suedez Kristersson a declarat că țara sa se află într-o „poziție bună” pentru a-și asigura ratificarea de către Turcia a candidaturii sale la NATO.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdoğan, Ibrahim Kalin, a declarat sâmbătă că se apropie termenul-limită până la care parlamentul turc ar urma să ratifice candidaturile, oricum înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare planificate pentru luna mai.

XS
SM
MD
LG